Takk for seg..

Generalforsamlingen i Polaris Media ASA ble avsluttet mandag kveld med at jeg fikk anledning til å takke for seks fantastisk interessante og givende år som styreleder for det børsnoterte selskapet.

img_5806-e1557236471944.jpeg

TAKKER FOR TUREN: Torry Pedersen (med ryggen til) og konsernsjef Per Axel Koch lyttet til min svanesang ved generalforsamlingen i Polaris. Pedersen overtok som ny styreleder i selskapet. Foto: VICTORIA SVANBERG

«Olufsen vrakes», skriver bransjenettstedet Medier 24. Da er det sannelig på tide å søke seg nye utfordringer for en godt brukt mann med 45 års erfaring fra mediebransjen. Jeg er nå å regne som «uavhengig», så hvis noen ser behov for en med min erfaringsbakgrunn er det mulig å ta kontakt. Oppdatert CV ligger på LinkedIn.

Forhåpentlig ble jeg ikke «vraket» fordi valgkomiteen anser at jeg har gjort en dårlig jobb. Styret etterlater seg en meget dyktig administrasjon og et selskap i god skikk. Med oppkjøpet av Stampen Media for noen uker siden ble omsetningen nesten doblet. Aksjekursen er også omtrent doblet i løpet av de siste to årene, og selskapet betaler sine eiere et rimelig godt utbytte.

«Naturlig med behov for fornyelse», sa valgkomiteen i sin begrunnelse. Sannheten er vel snarere at store eiere ønsker seg en styreleder som står på deres lønningsliste. Det siste året har jeg i henhold til anbefalingene fra NUES (Norsk Utvalg for Eierstyring og Selskapsledelse), vært å betrakte som «uavhengig» styrerepresentant. At selskapets største eier (Schibsted) ønsker å bekle styreledervervet må man respektere. Det er slett ikke unormalt.

Sammen med meg ble også et annet styremedlem med betydelig medieerfaring, Hans-Tore Bjerkaas, «vraket». Dermed står selskapet tilbake helt uten styremedlemmer med tilknytning til de landsdelene som Polaris sine 39 mediehus opererer innenfor. Dette ble da også gjenstand for kraftig kritikk under generalforsamlingen.

Pussig med det moderne journalistspråket: Når noen skiftes ut så blir man «vraket». Og når noen kritiserer noe, så «raser» man mot noen.

«Rasende» under generalforsamlingen var selskapets største private eier, Trondheims-advokaten Harald Ellefsen. I en serie innlegg karakteriserte han valgkomiteens arbeid som «skandaløst dårlig». Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at Ellefsen er en gammel venn, uten at det har betydning i denne sammenheng.

Styret i Polaris Media består av sju aksjonærvalgte medlemmer, i tillegg til tre som er valgt av de ansatte. Fra nå av vil det bare være to «uavhengige» styremedlemmer i det børsnoterte selskapet. Schibsted har tre styremedlemmer, men en av disse ble valgt for en periode på ett år, siden «valgkomiteen ikke har hatt tilstrekkelig tid til å finne en egnet uavhengig, kvinnelig kandidat». En oppsiktsvekkende begrunnelse i 2019, må det være tillatt å bemerke.

Under min ledelse av styrearbeidet i Polaris Media har jeg lagt vekt på å ta tilbørlig hensyn til alle selskapets eiere, og samtidig legge til rette for gode diskusjoner mellom styremedlemmer med mangfoldig kompetanse og erfaringsbakgrunn.

Jeg vil ønske det nye styret, selskapets administrasjon og alle ansatte lykke til på ferden videre. Jeg er sikker på at det blir en spennende reise.

 

1 tanke på “Takk for seg..

  1. Ikke fortvil, det er masse bruk for oss med mange års erfaring. Man blir skiftet ut fra styreposisjoner av både gode grunner og vikarierende grunner. Sånn er det bare. Jeg ble «kastet» ut av styret til en stor dagsavis med dårlig økonomi, fordi jeg forlangte å få regnskapene før styremøtet og ikke i styremøtet. Norge er fullt av nye oppgaver som bare venter på oss med erfaring og god pensjon. Magasiner og blader for frivillige organisasjoner trenger oss.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s