Vaktskifte i Akersgaten

img_2043

FORNØYD: Veteran-redaktør Oskar Hasselknippe smilte bredt da redaktørkuppet i Akergaten var et faktum i november 1993. Her sammen med artikkelforfatteren i forbindelse med redaktørskiftene i VG og Aftenposten.

Jeg hadde sjelden sett gamle «Knippe» i så sprudlende godt humør som den dagen jeg ble utnevnt til ny sjefredaktør i VG. Senere ble jeg fortalt at det var fordi en av avisenes egne medarbeidere hadde gått helt til topps i avisen, ikke en kandidat utenfra eller en som eierne hadde sendt over gaten fra Aftenposten.

Mistenksomheten overfor Aftenposten var rotfestet hos motstandsmannen Oskar Hasselknippe som i 25 år var sjefredaktør i VG. Derfor smilte han fra kinnskjegg til kinnskjegg denne høstdagen i 1993, hvor også to redaktører fra VG overtok ledelsen av Aftenposten.

Datoen var 11. november og ledelsen i Schibsted hadde nettopp gjennomført et historisk og overraskende redaktørskifte i Akersgaten. Einar Hanseid og Per Norvik gikk av som sjefredaktør og politisk redaktør i VG og inntok de samme redaktørstolene i Aftenposten. I VG rykket jeg opp fra stillingen som nyhetsredaktør, samtidig som Olav Versto ble ansatt som ny politisk redaktør.

Det vakte oppsikt hvordan lederskiftene i Schibsted-familien kunne foregå i fred og ro, mens fløyene kjempet som besatt i Dagblad-gården på den andre siden av Akersgaten. Men det var ikke noe nytt. Det samme hadde skjedd sju år tidligere, da Andreas Norland overlot stafettpinnen til sin etterfølger, VGs nyhetsredaktør Einar Hanseid.

Da Gard Steiro (40) i går overtok jobben som VGs nye ansvarlige redaktør var det på samme måte som en hel serie av «fredelige» redaktørskifter i avisen siden 1980-årene. For halvannet år siden ble Steiro hentet til VG som nyhetsredaktør fra jobben som ansvarlig redaktør i Bergens Tidende.

Einar Hanseid ble i 1984 hentet til VG som nyhetsredaktør i gavnet om ikke i navnet, ettersom Kjell Sørhus hadde tittelen ”nyhetsredaktør” helt til han gikk av i 1989. Hanseid hadde sin bakgrunn fra Dagbladet. Høsten 1987 overtok han jobben som VGs nye sjef etter Andreas Norland, som startet den mislykkede Osloavisen. Senere ble Norland sjefredaktør i Aftenposten.

Selv var jeg VGs nyhetsredaktør i sju år under Einar Hanseid, inntil jeg tok fatt på 17 år som avisens ansvarlige redaktør. I disse årene var Torry Pedersen min første nyhetsredaktør i sju år før han overtok lederansvaret for VG Multimedia. Fra 1 mars 2011 ble han min etterfølger.

Hvorfor jeg dveler ved dette i dag. Jo, fordi historien viser hvordan Schibsted de siste 30 årene har sørget for helt udramatiske lederskifter i Norges største nyhetsmedium. Dette har gjort det mulig å tenke i lange linjer og bidratt til gjennomføringen av digital transformasjon.

En av de viktigste oppgavene som tilligger en toppsjef er å sørge for påfyll i ledelsen, slik at eierne har interne kandidater når noen får en takstein i hodet eller det melder seg et naturlig behov for lederskifte. Det må være riktig å si at denne oppgaven har VGs ledelse maktet de siste tiårene.

Som den observante leser vil ha merket seg, har det ikke vært så dumt å ha funksjonen «nyhetsredaktør» på sin CV. Denne rollen gir bred mediefaglig kompetanse og erfaring. Som nyhetsredaktør er man den nærmeste til å treffe den type beslutninger som tilligger sjefredaktøren. Derfor er det også blitt stadig mer vanlig at nyhetsredaktøren fyller rollen som stedfortredende ansvarlig redaktør.

Det er bemerkelsesverdig at mens VG klarte å bygge en kultur for intern rekruttering av redaksjonelle toppledere så maktet Aftenposten ikke dette. Senest, da Espen Egil Hansen gikk fra VG til sjefredaktørjobben i Aftenposten, så rekrutterte han nesten et helt redaktørkollegium utenfra.

Da Schibsteds konsernsjef Rolv Erik Ryssdal kom til konsernet som ung trainee i 1991 fikk han som oppgave å se på mulige samarbeidsområder for VG og Aftenposten. Han gjøv løs på oppgaven med krum nakke, men fant ingen synergier som kunne effektueres. De to mediehusene var konkurrenter og voktet på hverandre med mistenksomme blikk. Da VG og Aftenposten flyttet inn i Akersgaten 55 i 1994 måte det bygges separate heiser. Felles kantine var helt utenkelig.

Nå er situasjonen blitt helt annerledes. Gjennom de siste ti årene er det bygget en ganske sterk kultur for samarbeid på tvers mellom virksomhetene i Schibsted-konsernet. Her har nok etableringen av først Media Norge (regionavisene i Schibsted) og senere Schibsted Norge (regionavisene + VG + Finn) banet vei for mye av samarbeidet.

Samtidig har presset mot medieøkonomien skapt behov for å samle kreftene innenfor områder som teknologi, trykk, distribusjon, annonsesalg, avissalg, økonomi, kundestøtte og organisasjonsutvikling. Redaktørene er blitt lokale eneledere og produkteiere. I løpet av dette året vil alle mediene også publisere på samme teknologiske plattform.

Nå får også alle de norske mediehusene til Schibsted en felles publisistisk leder. Torry Pedersen skal dessuten være styreleder i alle de fem mediehusene. Vi kan nok forvente at VG vil bli trukket nærmere inn i Schibsteds samvirkelag av mediehus, hvor rollefordeling og innholdsamarbeid blir et stadig viktigere tema.

Det er to eksterne forhold som gjør dette nødvendig. Først og fremst konkurransen fra globale giganter som Facebook og Google. Men også Statens oppbygging av sterkere nasjonal og regional konkurranse fra NRK, samtidig som TV2 trolig tilføres et årlig bidrag på 135 millioner kroner for å sende nyheter fra Bergen.

Ingen politiker åpnet kjeften da VG i fjor besluttet å legge ned sine kontorer i Tromsø, Trondheim og Bergen. Selv om VG nå er blitt hele landets viktigste kilde for oppdaterte nyheter.

Det er altså et stort ansvar Gard Steiro nå påtar seg som sjef for landets største nettavis, et medium som publiserer nyheter 24 timer i døgnet – sju dager i uka – 365 dager i året. Og jeg blir ikke overrasket dersom det i løpet av dette året dukker opp nye samarbeidsmønstre i Schibsted-familien.

I Schibsted Sverige har man allerede sett eksempler på dette. I fjor samarbeidet Aftonbladet og Svenska Dagbladet om en stor redningsoperasjon for migranter på det farlige Middelhavet. I disse dager publiserer de to avisene et felles arbeid for å avsløre pedofile nettverk etter mønster av VGs graveprosjekt «Nedlasterne». Også i Norge kan vi komme til å se slike felles satsinger i Schibsted-familien, og sammen med andre medier.

Med ansettelsen av Gard Steiro som ny eneleder i VG var det duket for nok en mann på listen over norske medietopper. Schibsted har ikke vært like heldig med å rekruttere kvinnelige toppledere, som man har vært med redaktørskifter i Akersgaten.

I likhet med de fleste andre mediekonsern er andelen kvinner i konsernledelsen svært lav, bare to kvinner og åtte menn. På listen over toppsjefer i Norges ti største medier er det i følge Dagsavisen bare en kvinne. Bare fem av landets femti største aviser har kvinnelig leder.

– Pinlig lavt, konstaterer stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt. Hun mener den lave kvinnerepresentasjonen skyldes «systematisk forskjellsbehandling».

I Sverige er kjønnsfordelingen ganske annerledes. Her styres både Sveriges Radio, Sveriges Television, Aftonbladet, Sydsvenskan og Göteborgs-Posten av kvinner.

I Danmark er ligner situasjonen mer på den norske. En intervjuserie i et dansk fagblad søkte forklaringer i bl.a. det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret.

1forside_mediumUndersøkelser har vist at mange kvinner søker mot smalere karriereutvikling enn menn, samtidig som bred erfaringsbakgrunn foretrekkes ved rekruttering av toppledere innen media. Den sviktende rekruttering av kvinner kan også skyldes tradisjonell skjevfordeling når det gjelder oppgaver i hjem og familie.

Uansett må det være konsernsjefenes og styrenes ansvar å gjøre noe med disse skjevhetene.

Et godt sted å begynne kan være med boken «Redaktør-jakten: En veiledning i rekruttering av kvinnelige ledere». Her har jeg i all beskjedenhet skrevet ett av kapitlene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s