I nøden spiser fanden fluer

Nyheten om kostnadskutt og nedbemanning i TV2 er en dramatisk episode i reality-serien fra medieindustrien, men neppe en nasjonal katastrofe slik enkelte mediepolitikere later til å tro. Ei heller om TV2 forlater Bergen og gir opp allmennkringkasteroppdraget, vil det sette varige spor etter seg i medielandskapet.

Allmennkringkasting er i ferd med å gå ut på dato. I fremtiden vil folk høste innhold fra en lang rekke kilder og etter eget valg.

Man kan mene at det er leit og trist, og en svekkelse av det rike mediemiljøet i Bergen om TV2 flytter «hjem» til Oslo. For det nye Media City Bergen-prosjektet, med samlokalisering av ulike mediemiljøer neste år, vil det sikkert også være et skudd for baugen.

Men sannheten er at TV2 de siste årene ikke har vært noen viktig vestlandsk stemme i den norske opplyste samtalen. Hvis man ser bort fra noen profiler med fotball-hjerte for Brann og Ålesund, da. Værmeldere med skarre-rrrer og Gullruten fra Grieghallen.

Petter «Uteligger» bor i Oslo.

Vestlandets viktigste stemmer er Bergens Tidende, Sunnmørsposten og Stavanger Aftenblad. BT har vært nødt til å kutte dypt i sine redaksjonelle ressurser de siste årene – med så mye som en tredjedel – uten oppfarende protester fra opposisjonspolitikere som Trond Giske og Arild Grande. De to har den siste uken engasjert seg kraftig for å få Regjeringen til å sikre TV2 som allmennkringkaster utover nyttår. Ja, enkelte trodde vel knapt sine egne  øyne da de så hvordan Ap og SV presset på for at hyperkommersielle Egmont skal få norsk statsstøtte.

TV2s varslede kutt av 177 stillinger fikk Grande til å spille de høyeste toner: Krisen i TV2 skyldes at kulturminister Linda Hofstad Helleland somler med å få på plass en avtale for kommersiell allmennkringkasting, mener han.

Mange mediefolk tror krisen hadde kommet uansett. TV2 har de siste årene levd på ganske stor fot, med rådyre satsinger på fotball og OL. Nå må kanalen se på at amerikanske Discovery stikker av med rettighetene. Nedturen gjør det nødvendig å slanke organisasjonen, kutte tilstedeværelsen rundt om i landet og samle ressursene i Nyhetskanalen. Det siste er trolig et grep som ville kommet uansett. Nyhetskanalen bidrar dessuten til å holde NRK på tå hev.

Stortinget samlet seg i vår rundt et forlik hvor Regjeringen innen utgangen av 2016 skulle ta initiativ for å sikre fortsatt allmennkringkasting med hovedkontor og redaksjon i Bergen., gjennom en modell hvor deler av merkostnaden kompenseres. Ideelt sett burde kulturminister Linda nå gå tilbake til Stortinget for å unngå et uheldig hastevedtak. Fortsatt dialog med TV2 for å få til en forlengelse av avtalen vil være å foretrekke. Jeg tror også at TV2 vil være tjent med mer ro omkring dette spørsmålet enn hva vi nå får.

Vi trenger en bred analyse og en samlet vurdering av Statens rolle i det norske medielandsskapet. Akkurat nå venter vi på Mediemangfoldsutvalgets helhetlige forslag. Utvalget burde sluppet å komme med brennkvikke delleveranser av forslag til løsning for kommersiell allmennkringkasting innen utgangen av denne måneden.

Samtidig roper politikerne på en ny finansieringsmodell for NRK. Dagens kringkastingsavgift knyttet til fjernsynsapparater er blitt avleggs. De siste årene er avgiften økt i lavere takt enn prisstigningen, noe som lett kunne ha fått kringkastingssjefens kortklipte skalle til å gråne.

Nei, det er nok heller alderen som tynger. Thor Gjermund Eriksen fylte 50 for noen dager siden, og han kan fortsatt trampe rundt i det norske medielandskapet som en velfødd elefant. Tre fjerdedeler av de åtte milliardene som Staten hvert år setter av til mediestøtte, går med til å drive NRK. Pengene brukes blant annet til kraftig opprusting av Statens Medier på nettet.

Kringkasting er et vakkert og originalt ord, men nå er det strømming som gjelder. Live og i  opptak. Ekspertutredningen om fremtidens finansiering av NRK bærer nettopp tittelen «Finansiering@NRK».

Her går flertallet inn for den såkalt «tyske modellen», som innebærer et bidrag til NRK fra hver husstand i Norge, uavhengig av inntekt eller antall beboere. Bedrifter og institusjoner skal fritas for dette. Et mindretall ønsker en videreføring av hovedtrekkene i dagens NRK-avgift, med en utvidelse av grunnlaget i flermedial retning.

For ekspertutvalget er det viktig å finne en løsning som holder NRKs finansiering unna den årlige behandlingen av Statsbudsjettet i Stortinget. I stedet ønsker man at politikerne hvert fjerde år skal vedta mer langsiktige rammer for virksomheten, slik at NRKs finansiering blir mer forutsigbar.

Ekspertutvalget har også vurdert andre finansieringsmodeller, bl.a. den danske som går ut på en avgift knyttet til alle typer apparater som er egnet for audiovisuelt tjenestetilbud (PC, mobil, lesebrett osv.). Den danske modellen vurderes som et aktuelt alternativ dersom man ikke lykkes i å holde bidrags-modellen utenfor Statsbudsjettet.

Ingen av utvalgets medlemmer har gått inn for den finske modellen som vil innebære en NRK-skatt i prosent av personinntekt, og med en årlig budsjettbevilgning til NRK. Modellen forutsetter null skatt under frikortsgrensen. Personer med høy inntekt skulle betale mer enn dobbelt så mye til NRKs finansiering som lavinntektsgruppene.

Forslagene har nå vært ute på en høringsrunde før Regjeringen skal samle trådene i en stortingsmelding innen nyttår. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) mener at den danske og tyske modellen peker seg ut, og forutsetter at det stilles klare krav til effektivisering av NRK. Både Schibsted og Amedia foretrekker den tyske modellen.

Hittil er den konkurransevridende effekten av et nytt langsiktig «NRK-bidrag» skjøvet kraftig i bakgrunnen. Det er få politikere som tillater seg å tenke radikalt i forhold til et helt annerledes og digitalisert mediesamfunn som vi ser vokse fram.

  • På den ene side: Trenger vi fortsatt allmennkringkastere når vi har fått Facebook? Denne uka ble det offentliggjort tall som viser at halvparten av våre svenske naboer nå holder seg oppdatert med nyheter via sosiale medier.
  • På den annen side: Bør statlig støtte til norske medier gå til alle typer medier på like vilkår? Dette ville i så fall innebærer støtte til TV2s Bergen-prosjekt og nyhetsproduksjon. Og en større andel til private norske mediehus på bekostning av NRK.

Prinsipielt er det lett å være motstander av all statlig finansiering av uavhengig journalistikk.  Det heter jo at «i nøden spiser fanden fluer» og at «nød lærer naken kvinne å spinne»,  men dette innebærer at man må klare seg med det man har. Status Quo er neppe tilstrekkelig for å bevare det norske mediemangfoldet. Hver dag som går blir stemmen fra norske mediehus svakere og svakere.

Stilt overfor gladiator-kampen som daglig utkjempes mot Facebook og Google trenger nesten alle norske mediehus overgangsstøtte til nye bærekraftige forretningsmodeller. Denne kan ikke lenger være fastlåst i et snart femti år gammelt ønske om å ta vare på spesielle meninger i trykte papiropplag. Alle som mener noe har tilgang til det offentlige rom i dag. Se bare på Sophie Elise..

Ja, det haster med å finne nye løsninger. Men politikerne bør ikke ha det så travelt at vi bare ender opp med å kaste mer penger etter NRK. Kulturministeren må nå samle alle trådene og stake ut en ny mediepolitisk kurs for fremtiden.

1 tanke på “I nøden spiser fanden fluer

  1. «Akkurat nå venter vi på Mediemangfoldsutvalgets helhetlige forslag.» Det høres ut som det er, at mediamangfoldsutvalget vil foreslå en helhetlig løsning (lôsnung) som befolkningen må forholde seg til. NRK avgiften tvangsinndrives i all fremtid, at ‘media’ i vårt land er enige om hvilke nyheter som skal leses, hvilke vinklinger debatter skal ha, og hvilke meninger som skal vektlegges, og hvilke ‘kulturelle’ holdninger som skal være bedre enn andre. At media hausser opp at danskeide Tv2 må si opp ansatte er ingen media sak. Samdtidig med dette driver et annet utvalg og pønsker på hvordan et helhetlig felles tro og livssyn skal bestå av. Når herolder og geistlige driver omsesidig onani er det fare på ferde.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s