På pressefrihetens dag

IMG_1342

TRØNDERE PÅ TUR: Artikkelforfatteren og redaktør Rold Dyrnes Svendsen i Adresseavisen på besøkj hos onlineredaktør Theingi Tun, Teknisk redaktør Kyaw Naing og sjefredaktør Myo Thant i mediehuset  Mizzima i Myanmar – nr. 143 på listen over verdens land når det gjelder pressefrihet.

YANGON – På pressefrihetens dag 3. mai skal vi lande i Hanoi, Vietnam – et land hvor myndighetene har stålkontroll på innholdet i media. Vi skal møte ledelsen i tre av landets sentrale mediehus for faglige diskusjoner.

Håpet er at vi kan levere et lite bidrag til utviklingen av Vietnams nye medier på internett, som utsendinger fra den globale avisutgiverorganisasjonen WAN-IFRA.

Vi er er to trondhjemmere som har kjent hverandre siden tenårene og har mer enn 40 års yrkeserfaring fra norske medier, de siste 20 årene på den fantastisk spennende reisen fra trykksverte til mobilskjermen. Også kjent som den digitale transformasjonen.

IMG_1337

SJEKKER MOBILEN: Onlineredaktør Theingi Tun I Mizzima.

Helgen har vi tilbragt i Myanmar, det ferskeste og ennå umodne demokratiet i Asia, tidligere kjent som Burma. For et par år siden hadde bare to prosent av de 51 millioner innbyggerne her tilgang til internett. I dag er antallet vokst til omlag 35 prosent, og nye medieforetakene vil ekspandere direkte på mobiltelefonen som distribusjonskanal.

97 prosent av innbyggerne som er knyttet til internett, har en Facebook-konto. Mange av dem tror faktisk at Facebook er internett. Plutselig har femti års militærstyre åpnet for alles mulighet til å ytre seg i sosiale medier. Flommen av hatefulle ytringer er dermed blitt et nytt problem.

Telenor er allerede etablert som den tredje store mobiloperatøren i landet. Overalt i hovedstaden Yangon, langs gatene med utallige mobilsjapper, står det blå Telenor-parasoller på fortauene.

Idet den digitale temperaturmåleren i gatekrysset ved hotellet viser 40 grader, blir vi fraktet i bil til mediehuset Mizzima. Her jobber 100 ansatte med å produsere innhold og selge annonser for digitale nyhetstjenester på to språk, et ukemagasin, TV og via SMS. Mizzima er det tredje største mediehuset målt i rekkevidde, og målet er å bli størst i Myanmar innen 2020.

Nyhetstjenesten ble grunnlagt i 1998 i eksil av en ung, opposisjonell student som kapret et passasjerfly i 1990 og flyktet til India. I mange år ble tjenesten drevet i eksil fra New Dehli og fra Chiangmai nord i Thailand. Mizzima-redaksjonens sjefredaktør Myo Thant jobbet selv flere år fra eksil før han i 2012 vendte hjem til Myanmars hovedstad.

Vi blir usedvanlig godt mottatt:

IMG_1344

HYGGELIG LAG: Sjefredaktør Myo Thant og Rolf Dyrnes Svendsen.

– Vi husker godt alle årene med støtte fra Norge, mens vi jobbet fra eksil, forklarer redaktør Myo.

Mizzima betegner seg som et uavhengig mediehus, som skal levere kritisk kvalitetsjournalistikk til landets innbyggere. Myo Thant erkjenner likevel at mediehuset støtter regjeringen som nylig ble utnevnt etter det første demokratiske valget i fjor høst.

– Den nye regjeringen har bare sittet ved makten i en måned, så vi får se om den holder hva den lover. Regjeringen har lovet at den umiddelbart skal gå i gang med utbyggingen av ny hovedvei mellom Yangon og Mandalay, forteller redaktør Myo

Han lover at man skal gå kritisk til verks for å måle resultatet av Regjeringens arbeid når tingene får satt seg om noen måneder.

Mizzima tok tidlig en beslutning om å bygge ut sitt mediehus uten bidrag fra utenforstående donorer. Slike bindinger kan svekke inntrykket av uavhengighet. Utfordringen er nå å få det hele til å gå rundt, finansiert av brukere og annonsører.

I mediehuset tilbringer vi dagen sammen med to av Mizzimas unge, talentfulle ledere. Kyaw Naing og Theingi Tun. Han er teknisk redaktør og hun er redaktør for online nyheter og distribusjonen via sosiale medier og SMS. Kyaw virker å være husets alt-mulig-redaktør og sentral i strategiarbeidet. Han presenterer Mizzimas ambisiøse strategiplaner og vil ha tilbakemeldinger med kritiske spørsmål fra oss to trøndere som har sett nok strategiplaner til å påpeke behovet for klare, oppnåelige mål, konsekvenser for organisasjonen og effektiv prioritering av oppgavene.

IMG_1325

FORELESER: Rolf Dyrnes Svendsen forklarer medietrender for teknisk redaktør Kyaw Naing i Mizzima.

I en ni timer lang workshop forklarer vi om bakgrunn og arbeidet i mediekonsernene Schibsted og Polaris, felles utfordringer i den digitale transformasjonen, om medietrender, satsingen på mobilen, nye former for annonsering, publisering i sosiale medier. Og om journalistikk, selvsagt. Ytringsfrihet, uavhengighet og medieetikk.

Vi får ikke plukke opp regningen fra den hyggelige middagen i det hete, mørklagte havnekvarteret etterpå. Vi har brukt mye penger på reisen til Myanmar, forklarer sjefredaktør Myo.

Mens vi snakker om Grunnlovens paragraf 100 (den om ytringsfrihet), Redaktør-plakaten (den om redaktørens uavhengige stilling), Loven om Redaksjonell Fridom (som den heter på nynorsk) og Vær Varsom-plakaten (bærebjelken i prinsippet om medias selvregulering), ligger spørsmålet om pressefrihet i bakhodet. Landene i Sørøst-Asia ligger ikke akkurat øverst på pressefrihetsindeksen fra organisasjonen Reportere Uten Grenser.

Her troner land som Finland, Nederland og Norge øverst på listen over land når det gjelder pressefrihet. Myanmar er nummer 143 på listen. Vietnam holder den lite flatterende 175.plassen på listen over i alt 180 nasjoner.

I den nylig offentliggjorte årsrapporten fra Reportere Uten Grenser heter det at myndighetene i Myanmar nå satser mer på forsiktig overvåkning av mediene, fremfor generalenes tidligere sensur. Medier som dekker politikk har fått en friere stilling, mens statlige medier som publiserer på originalspråk er fortsatt preget av selvsensur. Få tør kritisere landets væpnede styrker. Konflikten mellom muslimer og buddhister  er en svært betent tema.

Demokratiseringen av Myanmar går sakte fremover og myndighetenes grep om mediene vil nok sakte bli bedre. En tidligere journalist er utnevnt til informasjonsminister i regjeringen, og han lover å innføre mer pressefrihet, sunn konkurranse mellom mediene og journalister skal ikke lenger forfølges for å ha gjort jobben sin.

Men arbeidet med å reformere grunnloven og medielovene henger etter. Lovene for kringkasting og telekommunikasjon gir fortsatt myndighetene sterk kontroll med mediene og distribusjon av innhold. I følge nettstedet mediapowermonitor.com, som overvåker pressefriheten, står ikke dette temaet spesielt høyt på dagsorden i Aung San Suu Kyi´s parti NLD. Landet derfor bare en plass opp på listen i Press Freedom Index for 2016. Fortsatt kontrollerer de militære en fjerdedel av setene i parlamentet.

Det gjenstår også å se om vårt besøk vil føre til forbedringer. Men vil skal holde kontakten i månedene som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s