Idrettens jomfruelige renhet

Mange oppfatter nok at det kan ligge en innebygget motsetning i det mye brukte norske uttrykket «Åpenhet er en dyd». Så det er kanskje ikke rart at norske idrettstopper går seg vill i en debatt om etikk og moral.

Det kommer an på hva man legger i ordet «dyd»:  Er det en etisk standard eller et uttrykk for jomfruelig renhet?

tomtvedt_foto_geirowefredheim_18955801318_o

HØY OG MØRK: Idrettspresident Tom Tvedt. Foto. Geir Owe Fredheim, Norges Idrettsforbund.

President Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund kjemper en desperat kamp for å bevare skinnet av jomfruelig renhet i idrettstoppenes regnskaper. Det er en kamp de er dømt til å tape. De fleste mennesker mister tilslutt dyden.

Tvedt & Andersen tviholder på idrettstoppenes reiseregninger fra Sotsji-OL, og vil sette ned et utvalg som skal vurdere graden av åpenhet i idrettsbevegelsens regnskaper. I kampen har de to møtt en mektig koalisjon av kulturministeren og hele Norges sportsavis, VG. Stadig flere idrettsledere på forbunds- og lokalnivå er i ferd med å støtte denne koalisjonen.

Tom Tvedt vil ikke innvilge folket innsyn i reiseregninger fra tiden før han ble valgt til idrettspresident i fjor sommer. For generalsekretær Inge Andersen finnes det intet forsvar for en slik grense. Men de to mener vel å befinne seg i samme fly.

Jo, jeg har i aller høyeste grad forståelse for idrettspresidentens ønske om å slippe å sitte tvekroket ombord i fly til Malaysia. Når man rager nesten to meter over bakken er sete 37E ingen fornøyelse. Billettprisene i hans offentliggjorte reiseregnskap når likevel astronomiske høyder i forhold til dem jeg har sett i mitt lange liv som redaktør.

ingeandersen_foto_geirowefredheim_19143514945_o

HØYT I SKY: Generalsekretær Inge Andersen. Foto: Geir Owe Fredheim, Norges Idrettsforbund.

Det virker også som generalsekretæren fortsatt befinner seg på 38 000 fot når han ser ned på det folkelige engasjement og forklarer sitt syn på kravene om offentlig innsyn. Inge Andersen har en sjelden arrogant stil når han blir satt under press fra offentligheten.

Jeg forventer at idrettens toppledelse vil bli drevet fra skanse til skanse i kampen mot offentlig innsyn i reiseregningene. Neste skanse ligger ved Sotsji. Man skal ikke oppholde seg lenge i en OL-by før man kjenner eimen av høy sigarføring fra den internasjonale idrettsbevegelsens pampevelde.

Så det er kanskje på tide å konsentrere seg om den andre betydningen av ordet «dyd» på norsk. Her er «dyden» uttrykk for en viss etisk standard. Det motsatte av «last». I antikken også kjent som de fire kardinaldydene «måtehold, visdom, mot og rettferdighet».

Det høres nesten ut som en oppramsing av idrettens kjerneverdier.

Kulturminister Linda later til å ha begge beina trygt plantet i alle idrettsmødrenes rekker når hun krever den samme åpenhet fra Idrettsforbundets toppledelse som gjelder for henne selv. Når hun skal besøke OL i Rio de Janeiro må hun legge fram for offentligheten dokumentasjon på sine utgifter til minste detalj.

VG er en uavhengig avis, hvor journalistikken normalt ikke styres av en spesiell agenda. Avisen skriver om hendelser i samfunnet, og retter kritisk søkelys mot samfunnsforhold som det er naturlig å gå nærmere etter i sømmene. I dette tilfelle graden av åpenhet i idrettsbevegelsen. Avisa legger nå hele sin tyngde som landets mest populære sportsavis bak kravet om større åpenhet.

Idrettstoppene har svart med krav om at også VG offentliggjør sine reiseregninger, ettersom avisa nyter godt av momsfritaket for nyheter på papir og nett. Kravet faller imidlertid på steingrunn, ettersom skatte- og avgiftsvilkår for privat næringsvirksomhet vanskelig kan sammenlignes med direkte statstilskudd til idretten. Jeg har for øvrig sett nok av VG-sportens OL-innkvartering til å vite at den tåler enhver sammenligning hva angår måtehold, med idrettstoppenes luksuspalasser.

I dette spørsmålet vil flere mediehus mer enn gjerne dele VGs agenda. Presse-Norge gir massiv støtte til VGs krav om åpenhet.  NRK inviterer Tom Tvedt til konfrontasjoner i Dax 18 annenhver dag. Her gjentar han erkjennelsen av at vi befinner oss i en «ny tid for åpenhet og transparens», og at idrettsbevegelsen som alltid vil lytte til kulturdepartementets synspunkter og pålegg. Men først må man altså avvente en komité og skikkelig organisasjonsmessig behandling.

Dette holder ikke, lyder Kultur-Lindas kontante svar igjen og igjen.

For «når Fanden vil at intet skal skje, så nedsetter han en komité». Nettopp. Det kan virke som om idrettstoppene for enhver pris vil unngå offentlig innsyn i Sotsji-regnskapene.  Tom Tvedt og Inge Andersen har nå malt seg inn i et hjørne som det skal bli svært vanskelig å komme seg ut av uten å sette varige spor i lakken.

One thought on “Idrettens jomfruelige renhet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s