Pressefrihet mot flyktninger

PRESSE-PROTEST: IFJs assisterende generalsekretær Oliver Money-Kyrle (t.v.) med Sevgi Akarcesme og Selçuk Gültasli fra tyrkiske Zaman legger fram sine synspunkter på EUs forhold til Tyrkia.

BRUSSEL – Muligens var vi vitne til politisk hestehandel av dimensjoner da EU og Tyrkia i forrige uke ble enige om å snu flyktningestrømmen fra de greske øyer og avtalte en kvote for strømmen av asylsøkere nordover i Europa. Spørsmålet er om EU nå vil se mellom fingrene på president Erdogans gjentatte overgrep mot pressefriheten i Tyrkia.

Europeiske medie- og menneskerettsorganisasjoner protesterer i samlet flokk mot de tyrkiske myndighetenes forfølgelse og fengsling av journalister og redaktører, forfattere, dommere og påtalejurister som vil etterforske korrupsjon. Over 30 kritiske journalister sitter fengslet. Overgrepene toppet seg da den største opposisjonsavisen Zaman og søsteravisen, engelskspråklige Today`s Zaman ble satt under statlig formynderskap ved tvang. Redaksjonsledelsen ble kastet på dør.

Overtagelsen utløste massive protester i Istanbul, men demonstrantene som samlet seg utenfor redaksjonslokalene i forsvar for demokrati og pressefrihet, ble møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler.

Det er skremmende å observere hva som skjer på terskelen til Europa. Organisasjonen Reportere Uten Grenser har utropt Tyrkia til nummer 149 på sin rangering av pressefriheten i verdens stater. Av 180 mulig land. Det sier noe om hvor ille utviklingen i landet er blitt.

Sist onsdag fikk jeg et hyperaktuelt møte med denne problemstillingen, da jeg oppsøkte den europeiske presseklubben, som ligger et steinkast fra EU-kommisjonens stjerneformede hovedkvarter i Brussel. Her holdt to fremtredende redaksjonsmedlemmer fra Zaman møte med pressen, mens forhandlingene mellom EU og Tyrkia om flyktningene pågikk for fullt.

– Tyrkia er et helvete for journalister, sier Sevgi Akarcesme, sjefredaktør for Today`s Zaman. Hun forteller om at land hvor befolkningen lever i fullstendig mørke. På grunn av tausheten i tyrkiske medier er verden utenfor bedre informert om det som foregår i Tyrkia enn landets egen befolkning. Flertallet i befolkningen er ikke engang klar over undertrykkelsen av media.

Sevgis kollega, Selçuk Gültasli, har vært sjef for Zamans Brussel-kontor siden 2001:

– Jeg er svært skuffet over EU. Tyrkia har aldri stått så langt unna å oppfylle EUs medlemskriterier som nå. Det virker som om EU sier ”Hvis dere beholder flyktningene, så skal vi betale og holde kjeft om overgrepene mot menneskerettighetene”..

De to tyrkiske pressefolkene har ingen redaksjon å sende stoffet sitt til lenger. Arkivmaterialet deres er slettet. Sjefene deres lever i skjul i Tyrkia. Selv våger de ikke reise til hjemlandet, i frykt for å bli arrestert.

Både den internasjonale og den europeiske journalistføderasjonen, IFJ og EFJ, fordømmer på det sterkeste overtagelsen av Zaman og angrepene på pressefriheten. Organisasjonene beskylder EU for å inngå kompromiss om fundamentale menneskerettigheter.

Også de norske presseorganisasjonene har sammen med norsk PEN engasjert seg kraftig i protestene mot den tyrkiske statens undertrykkelse av en fri presse. Organisasjonene vil at Norge skal gå i bresjen for å rette en statsanklage mot Tyrkia overfor Den europeiske menneskerettsdomstol.

Overtagelsen av Zaman, som har 600 000 lesere, fremkaller minner om nazifiseringen av norske aviser under 2. verdenskrig. Fremgangsmåten når det gjelder å sikre seg redaksjonell kontroll med hva avisene rapporterer virker uhyggelig lik. Redaksjonell ledelse erstattes av formynderskap.

Men alle protester ser ut til å prelle av på tyrkiske myndigheter, som henviser til at landet har et velfungerende rettsvesen. Hvordan rettsstaten fungerer i virkeligheten kan vi denne påsken få et nytt eksempel på når ankesaken til redaktøren av Özgür Radio (Frihetsradioen) kommer opp i Ankara førstkommende onsdag. Füsun Erdogan ble i første rettsinstans dømt til dobbel livsvarig fengsel, ettersom myndighetene mener hun står i ledtog med terrorister. Saken hennes er meldt inn til Europarådet.

Vår egen utenriksminister Børge Brende, som for et par måneder siden varslet massiv norsk innsats for verdens pressefrihet, er blant de mange europeiske politikere som uttrykker seg forholdsvis diplomatisk. ”Vi er svært skuffet”, sa han etter at tyrkiske myndigheter gikk til aksjon mot vestlige medier som arbeider i landet. Både Aftenpostens korrespondent, danske Politikens og tyske Der Spiegels medarbeidere ble erklært uønsket i landet.

Så hvordan kom jeg i befatning med disse problemstillingene i Den europeiske presseklubben i Brussel? Jeg skulle delta i et styremøte i Ethical Journalism Network (EJN) som arbeider internasjonalt med pressefrihet og presseetikk. Møtet ble holdt i de samme lokalene som Zaman-journalistene holdt møte med internasjonal presse. Jeg vil engasjere meg i EJN, som lenge har hatt Tyrkia på sin dagsorden.

For tre år siden utga EJN en svært kritisk rapport om pressefriheten i landet. Undertrykkelsen av media er ikke av ny dato, men den er blitt verre under Erdogan-regimet. Kapitalkrefter som engasjerer seg sterkt i finansnæringen, gruvevirksomhet og bygg- og anleggsprosjekter, har overtatt eierskapet til mange store mediekonsern. De gjør hva de kan for å fremme sine interesser vis a vis presidentfamilien og det undertrykkende regimet. Resultatet er korrupsjon og massiv selvsensur i mediene. Dette beskrives bl.a. i EJNs rapport ”Untold stories”.

EJN har også kartlagt hvordan tyrkiske medier dekker flyktningenes situasjon i landet i rapporten ”Moving stories”. Problemene med flyktningstrømmen og frykten for terror brukes som effektive argumenter for at statens kontroll med media.

Mitt møte med de to journalistene i eksil ble en levende påminnelse om at slike hensyn ikke må få anledning til å undertrykke fundamentale demokratiske prinsipper som ytringsfrihet og pressefrihet. Da har Europa tapt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s