Møkkagravernes kongress

FIKK GRAVEPRIS: Bosniske Miranda Patrucic har nettopp mottatt den internasjonale graveprisen Global Shining Light Awards på Lillehammer lørdag kveld. Prisen ble overrakt av argentinske Gabriela Manuli i det globale nettverket. Til høyre amerikanske David Kaplan, direktør i GIJN. Prisen ble gitt etter at hun avslørte tette bånd mellom regjeringstopper og organisert kriminalitet i Montenegro. Foto: JOHN BONES

FIKK GRAVEPRIS: Bosniske Miranda Patrucic har nettopp mottatt den internasjonale graveprisen Global Shining Light Awards på Lillehammer lørdag kveld. Prisen ble overrakt av argentinske Gabriela Manuli i det globale nettverket. Til høyre amerikanske David Kaplan, direktør i GIJN. Prisen ble gitt etter at hun avslørte tette bånd mellom regjeringstopper og organisert kriminalitet i Montenegro.
Foto: JOHN BONES

LILLEHAMMER – Man må nesten være gravejournalist for å finne ut at 900 av verdens farligste journalister i fire døgn har vært samlet på norsk jord. Bortsett fra et par artikler i GD (Gudbrandsdølen Dagningen) og DN (Dagens Næringsliv) har det ikke vært mye medieomtale av Global Investigative Journalism Conference 2015 i folkelige massemedier.

Mange av dem lever svært farlig og ønsker kanskje ikke like stor oppmerksomhet som vanlige journalister. Deltagere fra 121 land var samlet på møkkagravernes verdenskongress, til mer enn 60 faglige sesjoner med avansert journalistisk metode.

– En fire dagers verdensutstilling av møkkagraving, konstaterte nettverkets direktør, David Kaplan.

Det voksende globale nettverket av undersøkende journalister sprer seg som et virus. Det angriper maktmisbrukere og kriminelle, og gjør verden gradvis bedre. Men det har også en kostnad: 44 journalister er drept hittil i år.

Jeg fulgte seminarene på GIJC15 gjennom fire døgn – et tettpakket program fra morgen til midnatt. Et program for journalistnerder – hvor man om ettermiddagen kunne nyte et glass øl på data-pub, og avslutte kvelden med en avslørende dokumentarfilm. Metode-utveksling og bygging av nettverk foregikk kontinuerlig.

Her må man kunne karakterisere kleskoden som uformell. Det sivile politiet, som sto vakt om arrangementet, hadde latt de mørke konferansedressene henge i skapet og tatt fram hva jeg nærmest vil karakterisere som spanerantrekk.

Undersøkende journalistikk handler nå oftere om et globalt marked. Korrupsjon, maktmisbruk og organisert kriminalitet krysser landegrensene. Undertrykkere i Langtvekkistan gjemmer eller hvitvasker sitt utbytte i London og Paris, de har kontoer i Gibraltar og sveitsiske banker. Terrorister i Midt-Østen kan ha forbindelse til narkotikakarteller i Sør-Amerika. Afrikanske maktpersoner forsyner seg av penger fra Europa. Den italienske mafia invaderer Tyskland. Kriminalitet i Norge styres fra land på Balkan.

Et velkjent journalistisk mantra lyder «follow the money». Det meste av maktmisbruk, korrupsjon og organisert kriminalitet lar seg i dag dokumentere på papir eller som data, for den som graver dypt nok. Nesten alle finansielle transaksjoner det det nå mulig å spore, alt arkiveres på en eller annen måte. Alle som opererer internasjonalt er avhengig av å ha fullmaktstrukturer som kan identifisere ansvarlige personer.

Det har vært imponerende å se hvordan gravejournalistene kan søke seg fram til avslørende data, Nesten alt mennesker foretar seg på kloden vår lagres på en eller annen måte som data. Metadata fra eposter, bilder og video, innhold fra sosiale medier, lokaliseringsdata og dokumentasjon lagret på nettet. Mye ligger åpent tilgjengelig og det kommer stadig nye dataverktøy som gjør det mulig å lete fram avsløringer.

Seminaret om hvordan det er mulig å spore seg tilbake til den russiske militære enheten som avfyrte den dødelige raketten mot passasjerflyet MH17 over Ukraina, fremstår som et lysende eksempel på hvor langt det er mulig å komme gjennom analyse av søk i slike åpne kilder. Den prisbelønte undersøkende journalisten Eliot Higgins har samarbeidet med etterforskerne fra Nederland, som publiserer en rapport om nedskytingen denne uken. Higgins mener å ha identifisert det mobile rakettbatteriet som krysset grensen til Ukraina. Kanskje kan han også identifisere mannskapene som avfyrte raketten.

Samtidig hviler det en uhyggelig og kald skygge over de journalistiske suksesshistoriene. Virksomheten er ekstremt farlig. ISIL har kapasitet til å ramme de syriske journalistene som opererer i eksil i Tyrkia eller inne i hjemlandet. Kartellene fortsetter å drepe journalister i Mexico. Journalister som avslører diktatorfamiliene i øst kastes i fengsel.

– Å ha kontakt med kilder innen organisert kriminalitet, er som å holde en giftslange etter halen, fortalte en serbisk krimreporter under GIJC15.

I mange deler av verden tvinges undersøkende journalister til å operere anonymt eller bak pseudonymer. Det gjelder særlig landene i Midt-Østen og Vest-Afrika.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland engasjerer seg i behovet for å gi journalister beskyttelse. Han har etablert et varslingssystem for truede journalister og lover å følge sakene opp i direkte dialog med regimenes ledere. Blant sponsorene til GIJC15 finner vi også Det Kongelige Norske Utenriksdepartement.

Norge topper listen over nasjoner med pressefrihet, og norske medier høster bred anerkjennelse for høye faglige standarder og sin presseetikk. Utenriksminister Børge Brende bør derfor kjenne sin besøkelsestid og øke den norske støtten til journalistisk demokratibygging.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s