Et stort hull i Oslo

AVSLØRT: Medias største avsløring hittil i valgkampen er Arbeiderpartiets apostrof-blunder på trikkereklamen. Byrådslederkandidat Raymond Johansen ønsker seg mer kritisk overvåkning av Oslos makthavere. Foto: TORE WALAKER

AVSLØRT: Medias største avsløring hittil i valgkampen er Arbeiderpartiets apostrof-blunder på trikkereklamen. Byrådslederkandidat Raymond Johansen ønsker seg mer kritisk overvåkning av Oslos makthavere. Foto: TORE WALAKER

I Oslo er det ingen andre som graver enn kommunens innleide gravemaskiner. De ansatte i Oslo kommune – landets største arbeidsplass – og politikerne som bestemmer der, får uforstyrret skalte og valte med 60 milliarder kroner hvert år.

I halvannet år har jeg sett ned på to stygge krater i gaten utenfor min bolig, hvor ingenting skjer. Oslos vann- og avløpsvesen har visstnok ansvaret. Gjennom Ullevål Hageby har kommunen nettopp brukt to år på å bygge 700 meter «miljøgate». Gravingen har forstyrret Norges største konsentrasjon av journalister, men ingen stiller kritiske spørsmål.

Jeg værer en skandale, men det er ingen skandaler i Oslo lenger. Alt er fryd og gammen og byrådsleder Stian Berger Røssland kunne under en Civita-frokost i forrige uke hevde at «Oslo er den mest effektivt drevne kommunen i landet». I trygg forvissning om at ingen medier ville sjekke holdbarheten i dette utsagnet.

Jeg hadde bestemt meg for å skrive om denne alvorlige trusselen mot vårt demokrati da Ap`s byrådslederkandidat Raymond Johansen tok ordene ut av fingrene på meg:

– I dag er det nærmest «risikofritt» å være styrende politiker i Oslo, sånn bør det ikke være, skrev han i et betimelig debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

Raymond Johansen påpeker at det er et voksende demokratisk problem når så få har et forhold til beslutningene som fattes i byen. Vi som bor her kjenner heller ikke til hvem det er som fatter disse beslutningene. Valgdeltagelsen er synkende, bare 65 prosent ved forrige kommunevalg.

Da Raymond Johansen var samferdselsbyråd i hovedstaden for 20 år siden, hadde han ikke en arbeidsdag uten utfordringer fra media. Mange journalister har rent ut i fjorden siden de dager hvor VG kunne avsløre detaljer fra nachspiel i Rune Gerhardsens byregjering.

Aftenpostens aftenutgave er lagt ned. Det samme er VGs Oslo-sider og gruppen av hovedstadsjournalister. Dagbladet har dempet Oslo-stemmen som avisen var kjent for. Dagsavisen er ikke lenger et organ for Oslo øst. Østlandssendingen pludrer videre med trafikkmeldinger ispedd blødmer og familiære hverdagsbetraktninger. Ditt Oslo er snart lagt helt ned. Hovedstadens 15 lokalaviser er redusert til en håndfull.

Riksavisene bygget opp store politiske avdelinger hvor Oslo-politikken var en del av agendaen. Raymond Johansen vet hva han snakker om, hans mor var i mange år sekretær for VGs politiske avdeling som jeg hadde gleden av å lede i 1980-årene. Hennes oppdragerrolle var så sterk at journalisten Eirik Mosveen i flere år hadde et portrett av moderen i glass og ramme ved sin arbeidsplass.

Den digitale transformasjonen har tvunget mediene til å organisere seg annerledes. Få journalistene til å løpe fra sak til sak. Raymond Johansen skriver at han ofte blir intervjuet av journalister som ikke har hatt tid til å sette seg inn i saken. De siste fire årene er det bare skrevet litt over 600 artikler om byregjeringens prioriteringer. Det skrives aldri analytiske kommentarartikler fra Rådhuset. Dekningen begrenser seg til et paradeintervju med den joviale Fabian Stang i stedet.

Det er sjelden å høre politikere som ønsker seg et mer kritisk søkelys mot egen virksomhet. Det er verd å lytte til, men foreløpig er utfordringen fra Raymond Johansen stort sett møtt med rungende taushet fra Oslos redaktører.

Paradoksalt nok var det PR-byrået Geelmuyden & Kiese som tok opp tråden i et frokostseminar sist torsdag. – Hvordan kan Oslos borgere velge sine representanter uten gode arenaer for debatt, spurte byrået i invitasjonen. I løpet av sju år er antallet avisoppslag om Oslo-politikken redusert med 40 prosent. Raymond Johansen og Carl I. Hagen svarte på vegne av politikerne, og var rørende enige: – Vi vet nesten ikke hvordan vi skal kommunisere, sa Hagen.

Debattene i rådhuset overføres på kommune-tv på nettet og beslutninger kommuniseres gjennom sosiale medier fragmentert og uten perspektiv. Resultatet av medias manglende nærvær kan bli et behov for flere skrytevideoer ala Anundsen, som mediene i sin tur kan bruke arbeidskraft på å latterliggjøre.

Nei, her er det bare en ting å gjøre, redaktører: Hyr inn noen svære gravemaskiner!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s