Tabloide nyheter i dusjen

KLOKKE-HYPE: Skuelystne i hopetall besøker Apple Store på Manhattan, men du får ikke kjøpt den nye Apple Watch her.  Den må forhåndsbestilles. Lenege før lansering i Norge har både Aftenposten og VG laget egen App, det samme gjelder selskaper som SAS og NSB. Foto: DON EMMERT, AFP

KLOKKE-HYPE: Skuelystne i hopetall besøker Apple Store på Manhattan, men du får ikke kjøpt den nye Apple Watch her. Den må forhåndsbestilles. Lenege før lansering i Norge har både Aftenposten og VG laget egen App, det samme gjelder selskaper som SAS og NSB. Foto: DON EMMERT, AFP

NEW YORK (VG) – Ja, det går faktisk an å gjøre journalistikken mer tabloid enn i dag. Når smartklokkene inntar håndleddene til folk flest vil vi oppleve en ny, tabloid revolusjon i formidlingen av informasjon og nyheter. Budskapet vil bli knappere og spissere enn noensinne.

Det er stinn brakke når jeg besøker Apple-butikken ved Meatpacking District på vestsiden av Manhattan. I hele første etasje står folk i stim for å beskue alle de ulike modellene av Apple Watch som ligger utstilt i montre. Prisene varierer fra 349 til flere tusen dollar.

Jeg kunne tenkt meg å kjøpe en sportsutgave, men blir høflig avvist.

– It`s only for order, svarer den unge ekspeditøren.

I hele 2015 kommer vi til å leve med hypen fra Apple Watch og alle spekulasjoner om når den blir tilgjengelig. Skjønt tilgjengelig er den allerede. I elektronikksjappa på hjørnet selges klokkene for 999 dollar – mer enn dobbel pris.

At hypen er stor skjønner vi når deltagerne på verdenskongressen til INMA (International News Media Association) fristes til å vinne premier i forskjellige konkurranser av arrangører og utstillere. Premien er alltid en ny Apple Watch.

Den smarte klokken er designet for å kunne dekke svært mange av dine daglige behov: Tid, kalender, beskjeder, værmelding, trafikk- og veiviser, aktivitetsmåler, pulsmåler, søk og nyheter. I senere utgaver kanskje også sensorer for måling av blodtrykk og blodsukker. Selv om klokken fortsatt bare er tilgjengelig i et dusin land, skal det være registrert omkring 4000 ulike applikasjoner (Apper) hos Apple.

Det er en megatrend i digital nyhetsformidling at det utvikles stadig mindre og mer personlige publiseringsformater. Fra desktop til nettbrett til mobil til smartklokke. Apple Watch leveres med skjermer på 38 eller 42 millimeter. Å formulere nyhetsbudskap på så knappe formater blir en interessant utfordring for bransjens tabloide ordkunstnere.

Den norske tabloiden på papir målte opprinnelig 280 x 400 mm, og som gammel tabloid sidesnekker husker jeg at førstesideoppslaget helst ikke skulle ha mer en seks anslag på en linje. Da var det ikke rart at ord som KAOS, KRISE, KRIG gikk igjen i budskapet sammen med uttrykk som ALARM, AMOK, SEX og DRAP.

Uttrykket står egentlig for noe som er kondensert eller komprimert, og ble opprinnelig registrert som navn på en pille i 1884. Det var nok dette som fikk Dagbladet til å ironisere over VG med slagordet «Ta en globoid!» i 1963 da Norges første tabloidavis så dagens lys. Verdens første tabloidavis var britiske «Daily Mirror» i 1903.

Karakteristikken «tabloid» er gjerne også brukt om innhold som handler om kjendiser, sport og sensasjonelle kriminalsaker. Og som en motsetning til kvaliteten på innholdet i tradisjonelle morgenaviser, som tidligere ble levert i såkalt fullformat. Personlig har jeg aldri skjønt hvorfor innhold som opptar og engasjerer mange mennesker skulle være av lavere kvalitet enn innhold som nesten ingen vil lese.

Moderne, yngre mennesker sjekker mobilen flere hundre ganger i døgnet. Har det skjedd noe nytt? Med skjermen på armen vil det bli enda lettere. Fremtidsforskeren Ross Dawson, som ble viden kjent da han laget et verdenskart over papiravisenes død, forventer en eksplosjon av informasjon og at kravene til deltagelse i media vil bare øke. I USA bruker man nå 15 av døgnets 24 timer på ulike medier. Det bygges en forventning om å få «alt», «over alt», «alltid». Dette er en utvikling vi som arbeider i medieindustrien må ta på største alvor.

Selve nyhetsbegrepet vil bli vesentlig utvidet. Bilkøen som forsinker meg er for lengst blitt en nyhet. Snart blir blodverdiene mine nyheter.

I store forsamlinger som INMAs verdenskongress har det de senere år vært vanlig å se delegatene sitte benket med sine iPads foran seg. Slik er det ikke lenger. Nå sitter de der med mobilen i hånden. Det er blitt mange av oss som leser lange artikler (opptil 15 000 ord) på mobiltelefonen eller ser levende video. Et seriøst magasin som The New Yorker kan vise til utrolig sterk vekst i lesning av lange artikler via mobil.

Over halvparten av den digitale lesningen i The New York Times skjer nå på mobile plattformer. 28 av 35 millioner mobilbrukere i USA leser innholdet bare på mobilen. Men bare ti prosent av inntektene kommer fra mobilen. Det må utvikles nye forretningsmodeller som fungerer. Derfor trenes staben i The New York Times nå i å utvikle løsninger for et helt nytt format – smartklokken. Å skrive historier for de minste skjermene er en egen kunst.

Så snart kan vi lese nyhetene på armen mens vi står i dusjen om morgenen. Å gjøre det på en mobiltelefon er som kjent utilrådelig..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s