Iskaldt i Paradiset

HØYREIST: Dagens Nyheters skyskraper på Marieberg i Stockholm var en gang symbolet på medias makt og velstand. Nå er det ikke mange journalister igjen i bygningen. Foto: BERTIL ERICSON/TT

HØYREIST: Dagens Nyheters skyskraper på Marieberg i Stockholm var en gang symbolet på medias makt og velstand. Nå er det ikke mange journalister igjen i bygningen. Foto: BERTIL ERICSON/TT

72 jomfruer og evig nytelse skal visstnok møte deg i Paradiset hvis du dør for Allahs sak. Men for de 12 journalistene i den svenske storavisen Dagens Nyheter ble møtet med kontoradressen Paradiset til et iskaldt helvete.

De 12 fordømte – overtallige i avisens siste bemanningsplan – skulle fryses ut gjennom isolasjon og meningsløse arbeidsoppgaver. Et av de styggeste og mest følelseskalde nedbemanningsprosjektene jeg har sett beskrevet. Etter et kraftig press måtte avisens sjefredaktør sist torsdag rykke ut og beklage hvordan enkelte kolleger var blitt behandlet.

Omstillingskravene i media kan virke som et vedvarende mareritt: I samme øyeblikk som politikerne lovfester retten til at folk kan stå i jobben til fylte 70 år, skyfles 62-åringene ut av bransjen i stigende tempo. Nå ser det ut til at vi står overfor en ny omgang på nedbemanningssprialen.

I forrige uke varslet magasinforlaget Egmont at 42 medarbeidere må forlate jobbene sine. Antallet journalister skal halveres. Samtidig kom meldingen om at Aller og Dagbladet kutter 50 stillinger. I lokal- og regionaviser som eies av Schibsted, Amedia og Polaris er det også vedtatt nedbemanningsrunder.

En status som fagbladet Journalisten har utarbeidet viser at 417 journalistjobber forsvant i løpet av 2014. I en fersk undersøkelse utført for Mediedagene i Bergen gir hver sjuende journalist uttrykk for at hun ikke jobber i bransjen om to år. Bare sportsjournalistene ser ut til å bevare optimismen – her som ellers.

Det var min tyngste dag i karrieren da vi i 2006 innkalte til allmøte i VG og fortalte at staben måtte reduseres med en fjerdedel. En slik oppgave går man ikke til med lett hjerte. Bare to ting teller: Ærlighet og omtanke.

Før i tiden hadde vi personalsjefer i mediebedriftene, hvis oppgave var å sørge for at folk fikk lønn, permisjon og pensjon. Deres oppgave var å bygge et sosialt fellesskap, feire jubileer og ivareta en bedriftskultur. Nå heter det HR-sjefer. Det står for «human resources» – menneskelige ressurser, eller hjelpemidler om man vil. Deres viktigste oppgave er dessverre blitt å leie folk ut av huset.

Det svenske fagbladet «Journalisten» har i en omfattende artikkelserie beskrevet hvor iskaldt og kynisk dette kunne gjøres i Sveriges største mediekonsern, Bonnier:

– Vi har et tilbud til deg, sa HR-sjefen til journalisten med 26 års fartstid på Dagens Nyheter.

– DN har laget en ny organisasjonsplan med 189 personer. Den gjelder fra 1. oktober. Du finns inte med…

De hadde aldri tidligere møtt hverandre. Journalisten var hasteinnkalt til Rudolf Wall-rommet i skyskraperen på Marieberg i Stockholm. Wall var avisens grunnlegger og kjent for sitt oppgjør med journalisten August Strindberg. Senere skrev Strindberg sin kjente roman «Röda rummet» om skribenten Arvid Falk som nektet å gå på akkord med egen overbevisning, selv om han trengte pengene.

«Tilbudet» var å takke ja til omplassering og arbeide i en prosjektgruppe som skulle forberede avisens 150-årsjubileum. Eller si nei og bli oppsagt. Tre dagers betenkningstid. 10 medarbeidere ble oppsagt. 12 skulle flyttes til Paradiset, et kontorlokale som ligger tre kilometer unna DN-bygget på Marieberg. «Fryseboksen» , ble kontorbygningen kalt. Her ble de fratatt sine datatilganger til det redaksjonelle produksjonssystemet, sin DN-mail, og satt til å skrive historiske tweets – en om dagen – samt tagge arkiv-tekster og bilder. Oppgaver som en vanlig ungdomsskoleelev kunne utføre. De skulle fryses ut.

Det er ingen vakker historie som svenske «Journalisten» bretter ut. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg følelsen av å være så uønsket.

I 1970-årene var Dagens Nyheter et journalistisk forbilde. Jeg ble abonnent i over 30 år, først og fremst på grunn av avisens samfunnskritiske journalistikk og kvalitetsbevisste utenriksjournalistikk. Jeg husker at mot slutten av 70-årene, da vi fikk Arbeidsmiljøloven i Norge, hadde DN store artikkelserier om nettopp arbeidsmiljø.

Marieberg var svensk presses høyborg. Her lå DNs skyskraper, hvor det var en ære å være gjest i representasjonslokalene på «23dje våningen». På bakken inntil lå Expressen i de ombygde trykkerilokalene. Dagens Nyheter så ned på Svenska Dagbladets bygning, bare halvparten så høyt. Nå har mange av journalistene forlatt skyskraperen på Marieberg.

Det svenske fagbladet «Journalisten» anslår at «fryseboksen» skal ha kostet minst 30 millioner kroner, før den i fjor høst ble nedlagt. Det må ha vært en dyrkjøpt erfaring.

* Artikkelen om Dagens Nyheters fryseboks er til nå lest av mer enn 50 000 personer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s