Tilstedeværelsens uutholdelige tyngde

GOD JUL FRA NTB: Tradisjonen tro rapporterer NTB/Scanpix juledagsstemning fra Bondi Beach i Sydney, som her fra sist jul. Heretter med egen utsendt medarbeider. Foto: RICK RYCROFT, AP

GOD JUL FRA NTB: Tradisjonen tro rapporterer NTB/Scanpix juledagsstemning fra Bondi Beach i Sydney, som her fra sist jul. Heretter med egen utsendt medarbeider. Foto: RICK RYCROFT, AP

Når Norsk Telegrambyrå (NTB) neste høst flytter sine nattevakter til Sydney for å rapportere siste nytt om slapseføre og kolonnekjøring over Saltfjellet, kan nyhets-organisasjonen kvitte seg med siste rest av tyngende kostnader til journalistisk tilstedeværelse.

Med de tragiske unntak for gisseldrama og barnemassakre i forrige uke, har nyhetsbyråets dekning av begivenheter «down under» stort sett begrenset seg til å formidle bildet av badende julenisser og bikininymfer på Bondi Beach 1. juledag. Nå kan vi kanskje forvente LIVE-rapportering og levende bilder fra denne tradisjonsrike hendelsen.

Journalistene i vårt nasjonale nyhetsbyrå dekker all verdens begivenheter fra sitt landskap av kontorpulter i Oslos havnelager. Beslutningen om å flagge ut nattevaktene til Australia, vekker bekymring i ganske vide pressekretser:

«Kenguruspranget» svekker NTBs slagkraft. Nærhet og tilstedeværelse er avgjørende for journalistisk kvalitet, mener lederen for Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Aftenpostens kommentator, Torstein Hvattum, advarer mot at NTB er i ferd med å sage av den skjøre grenen som byrået sitter på. Medienes store egenkapital er kvalitetsjournalistikken.

For min egen del vil jeg tilføye: NTB slår en ny spiker i sin egen kiste. Nyhetsbyrået er allerede svært sårbart for bortfall av kunder.

Sjefredaktør Pål Bjerketvedt er av en annen oppfatning: Opprettelsen av et kontor med fire medarbeidere i Sydney vil kunne øke nyhetsproduksjonen om natten og tidlig om morgenen. Beslutningen er ikke motivert av kostnadsbesparelser, den vil frigjøre kapasitet, hevder han.

De utflaggede NTB-medarbeiderne skal jobbe ordinære dagvakter i Sydney, som ligger ti tidssoner unna. Dermed sparer NTB 1250 kroner i natt-tillegg pr. vakt, samtidig som man blir kvitt en blytung vaktturnus her hjemme. Flere andre europeiske nyhetsbyråer har allerede etablert lignende ordninger i Australia.

Det er en skummel trend. Noen kaller det et skritt i retning av «fjernstyrt dronejournalistikk». På samme måte som bomber finner sine mål i Afghanistan, styrt fra PC-skjermer i Arizona eller Nevada, skal våre morgennyheter nå serveres av journalister som sitter lenket til en PC i Australia. Det er dessverre blitt slik at journalister i stadig mindre grad møter mennesker og miljøer som man rapporterer fra.

Min egen journalistiske karriere startet i en tid hvor man hver kveld tok «lensmannsrunden» og hvor man fortsatt kunne kjenne på stoltheten av å rapportere som en «utsendt medarbeider». I dag er observasjoner og beskrivelse ofte fraværende i rapporteringen.

En sterk sentralisering preger det norske mediebildet. Regionaviser legger ned sine lokalkontorer. Riksmedier legger ned sin regionale tilstedeværelse. Overvåkningen av nyhetsbildet samles på færre hender.

Jeg kan ikke huske sist NTB sprengte en nyhetsbombe, men byrået har vært en jevn basisleverandør av nyheter til norske nettaviser. Gjennom sine internasjonale samarbeids-partnere har byrået også vært en garantist for en sikker utenriksdekning basert på gode kilder og tilstedeværelse. Associated Press har fortsatt kontorer i 81 land.

Men den internasjonale mediedekningen preges også av sentralisering og kostnadskutt. Antallet utenrikskorrespondenter i amerikanske aviser falt fra 307 i 2003 til 234 i 2011, skriver American Journalism Review. I løpet av et tiår har 18 store amerikanske aviser stengt sine utenriksstasjoner. I følge «State of The media 2014» fra Pew Institute, er utenriksdekningen i amerikansk TV nå under halvparten av volumet i slutten av 1980-årene.

For et tiår siden var det journalistveteraner og nyhetsankere som invaderte konflikt- og kriseområder som krevde en hel verdens oppmerksomhet. I dag er denne scenen stort sett overlatt til frilansere og borgerjournalister, som inkluderer aktivister og opprørere utstyrt med iPhones og Twitter-konto. Det rapporteres fra bakken, men analysene glimrer med sitt fravær eller snekres sammen av utenrikspolitiske eksperter med hjemmekontor.

Nye nettsteder som Vice News og BuzzFeed overtar nå dinosaurenes plass i den internasjonale mediedekningen. Vice News som satser hardt på ungdom og video, bl.a. gjennom YouTube, har til nå etablert seg med tilstedeværelse i 34 land. Istanbul – hvor Østen møter Vesten – er blitt utenriksjournalistikkens nye hotspot. Her etablerer både The New York Times, BuzzFeed og NRK(!) seg med nye kontorer. Mens vi andre tynges av tilstedeværelsens uutholdelige kostnader.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s