Å tirre en elefant

NYHETSPORTAL: BBC regionale nyhetssider med "BBC Local Live" er en interessant modell for NRK

NYHETSPORTAL: BBC regionale nyhetssider med «BBC Local Live» er en interessant modell for NRK

Det er ikke risikofritt å erte på seg elefanten. Det svære, mektige dyret ser fredelig ut der det rager over savannens høye gress og busker, men blir du for nærgående kan elefanten gå til motangrep. Kringkastingssjefen liker ikke å bli beskrevet som elefanten i porselensbutikken.

Thor Gjermund Eriksen har de siste to ukene karakterisert meg som vulgær og uetterrettelig. I en takkformatentale til Oslo Redaktørforening på Hotell Bristol forrige mandag, ble jeg fem ganger omtalt ved navns nevnelse. I en takkformatentale! Det er ganske flatterende, og faktisk litt morsomt.

Et utvalg i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har satt NRKs rammebetingelser på dagsorden denne høsten. Spørsmålet er hvilken rolle Statens Medier kan spille i et konkurranseutsatt privat mediemarked, så lenge NRK er finansiert gjennom en tvungen lisensavgift for alle som eier et TV-apparat.

Utvalgets rapport har satt en liten hær av kommunikasjonsmedarbeidere og rådgivere på Marienlyst i bevegelse. I følge kringkastingssjefen farer det bredt sammensatte utvalget med vås og usannheter. – Elefantene er Google, Facebook og Netflix. Jeg er Dumbo, sier Eriksen.

Problemet er at Dumbo har så store ører at han kan fly med dem..

Det siste to ukene har jeg hatt gleden av å presentere utvalgets synspunkter for kulturministeren,Thorhild Widvey, Arbeiderpartiets mediepolitiske utvalg og regjeringspartienes fraksjon i Stortingets Familie- og kulturkomitè (Høyre og Frp). Mottagelsen har stort sett vært positiv. Alle ser at det er et behov for å diskutere NRK-plakatens innhold og statsinstitusjonens vedtekter.

Ap-utvalget er naturlig nok mer skeptisk til å svekke NRKs posisjoner, men også dette utvalget består av erfarne mediefolk som ser faren for konkurransevridende effekter mot nettsatsingene til lokale og regionale mediebedrifter.

Både Ap-utvalget og regjeringspartiene ber MBL komme med dokumentasjon på at NRK truer de lokale og regionale mediehusene. NRK produserer tallmateriale og vurderinger på løpende bånd som skal vise at dette ikke er tilfelle. Men poenget er ikke nåtidsbildet. Spørsmålet er hva som skjer når lokale og regionale nettaviser tar betaling for sine tjenester, mens NRK opprettholder og kanskje forsterker et lignende innholdstilbud som er gratis fordi det er finansiert gjennom en offentlig avgift.

Dagens rammevilkår gir NRK et carte blanche til å gjøre som man vil i mediemarkedet. Denne situasjonen må politikerne gjøre noe med. I et demokratisk samfunn må regulering til for å skape en sunn balanse mellom offentlig og privat finansiert medievirksomhet.

Debatten er heller ikke unik for Norges del. I mange europeiske land drøftes disse problemene, som trer tydeligere fram i den digitale transformasjonen. Ikke minst i Storbritannia, hvor BBC kjemper for en uinnskrenket fornyelse av sitt charter og lisensavgiften. Fornyelsen skal gjelde fra 2016 og forhandlingene med Regjeringen skal starte etter parlamentsvalget i mai. BBC håper nok på regjeringsskifte, for ved forrige fornyelse i 2010 måtte man forplikte seg til å gjennomføre omfattende effektiviseringstiltak i størrelsesorden sju milliarder kroner.

BBC er under sterkt press fra politikerne, hvor stadig flere ønsker å erstatte lisensordningen med en frivillig abonnementsordning. I sitt tradisjonelle julebudskap til britiske pressekolleger, ba BBCs TV-sjef Danny Cohen i forrige uke om mer forståelse og vennskap fra sine privateide konkurrenter.

– BBC er et flott britisk selskap, ikke et regjeringsdepartement, sa Cohen. Et mindre og svakere BBC vil samtidig svekke mangfoldet og hele det kreative miljøet. BBC utgjør hele Storbritannias kreative risikokapital, lød melodien under statskringkasterens julecocktail- selskap i London.

BBC er en viktig rollemodell for NRK, som stadig henter inspirasjon til å bevare sin samfunnsrolle derfra. Herfra kommer også ideen om å etablere regionale nyhetsportaler på nettet, hvor man samler bidrag fra- og lenker til private lokale medier og mikser det sammen med sitt eget i «BBC Local Live». Tanken er å samarbeide med lokale medier om dekningen av politikk og begivenheter. BBC vil i tillegg kjøpe mer innhold fra lokale TV-selskaper.

Også NRK ønsker å utvikle et bedre samarbeid med lokale mediehus, bl.a. gjennom dekningen av kommunevalg og lokale arrangementer. Spørsmålet er hvordan dette kan gjøres på en måte som sikrer mediemangfoldet og uten at NRKs medieportaler gjør private medier til underbruk og indirekte innholdsleverandører.

****

*) Artikkelforfatteren er medlem av MBLs hovedstyre og styreleder i mediekonsernet Polaris.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s