Licence to kill?

SVINGER TAKTSTOKKEN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forvalter et budsjett på over 5 milliarder årlig. Av dette går ca 100 millioner til driften av Kringkastingsorkesteret KORK. Foto: ROGER NEUMANN

SVINGER TAKTSTOKKEN: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forvalter et budsjett på over 5 milliarder årlig. Av dette går ca 100 millioner til driften av Kringkastingsorkesteret KORK.
Foto: ROGER NEUMANN

BERGEN (VG) – Det er fristende å låne tittelen fra den 16. James Bond-filmen i en beskrivelse av NRKs rolle i det norske mediemarkedet. Kan den statlige lisensfinansieringen på sikt innebære retten til å drepe de privateide lokale og regionale mediehus?

For forbrukerne kan valget bli enkelt når man står overfor nettaviser som krever betaling eller en gratis nettavis fra NRK, som allerede er finansiert av kringkastingslisensen. Når de ulike medieformene som tekst, lyd og bilde smelter sammen i ett digitalt format vil dette bli utfordringen.

I forrige uke gikk startskuddet for medieselskapene som ønsker å påvirke Regjeringens arbeid med en mer moderne regulering av NRKs rammevilkår. Alle medietoppene møtte til seminar om allmennkringkasterrollen på Norges Handelshøyskole (NHH). Både myndigheter og politikere var rikt representert, i tillegg til noen av Norges fremste eksperter på konkurranse og økonomi.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fremstår ikke akkurat som noen ny agent 007, men så var det også Timothy Dalton som spilte rollen i «Med rett til å drepe». Han fikk som kjent sparken etter to filmer. Poenget er imidlertid at kringkastingssjefen har rett til å drepe hvis han benytter seg av mandatet som politikerne har definert for NRK. Derfor er det så viktig at NRK-plakaten begraves og NRKs vedtekter moderniseres.

For den private del av mediebransjen er det maktpåliggende at politikerne også definerer et ansvar hos NRK for å bidra til sunn konkurranse i mediemarkedet. Hvis statlig innkrevde penger flommer inn i markedet vil dette ikke være tilfelle.

Både NRK og TV2 fikk presentert nye rapporter på NHH-seminaret. TV2 har fått professor Trond Bjørnenak til å vurdere kostnaden for TV2 ved å ta på seg allmennkringkasteroppdraget. Driftsmarginen i TV2 har gått fra 20 til svake 7 prosent på 13 år. De tre siste årene har lønnsveksten i kanalen vært sterkere enn inntektsveksten. Det koster dyrt å levere nyheter og ha hovedkontor i Bergen.

Konkurrenten TV Norge, som eies av SBS Discovery, har droppet nyhetsproduksjonen og satser i stedet på humor. Kanalen når med det en driftsmargin på 20 prosent og sjefen, Harald Strømme, kan le hele veien til banken. For allmennkringkastere som TV2 og NRK er det ikke aktuelt å slutte med nyhetsproduksjonen. For TV2 er det nå viktig å komme inn under det samme momsregime som andre leverandører av samfunnsnyttig journalistikk skal leve under – nemlig digital nullmoms eller lavmoms.

NRK har engasjert analyseselskapet Oslo Economics til å vurdere hva som egentlig skjer hvis politikerne «struper» statens kringkaster. Thor Gjermund Eriksens hovedpoeng er at NRK må forbli en arena for felles opplevelser i Norge. Dette krever et bredt og populært innholdstilbud, og at NRK har full frihet til å flytte sitt innhold dit hvor folk flest flytter seg. De nye rammevilkårene må ha et positivt innhold, og ikke bare romme begrensninger.

Asbjørn Englund i Oslo Economics poengterer at begrensninger i NRKs brede tilbud, også vil ramme oppslutningen om de smale programmer. Dette skyldes såkalte «lead-in-effekter» hvor smale program «arver» opptil 50 prosent ekstra seere fra populære programmer.

Thor Gjermund Eriksen bedyrer at NRK fortsatt vil ta sin del av ansvaret for at vi skal ha mangfold i den norske mediefloraen. «Vi har ingen planer om å ta lokalavisenes posisjon i markedet», sier han.

TV2-sjefen, Alf Hildrum, er ikke like sikker. I likhet med Eriksen er han tidligere sjef for A-pressen (nå Amedia), Norges største lokalaviskonsern. På avisenes vegne er han dypt bekymret over nettsatsingen til NRK:

– Hvis alt er likt og noe er gratis, så har vi et problem. Dette var noe av det første vi lærte her ved NHH, sier siviløkonomen og presseveteranen Hildrum.

Thor Gjermund Eriksen sier derimot: « Det regionale nivået tror jeg blir viktig for NRK.»

Tydeligere kan neppe utfordringen formuleres for regionavisene. Allerede neste dag stiller jeg på styremøte i en av dem, Bergens Tidende. På dagsorden står nye kostnadskutt på 20 millioner kroner neste år. Redaksjonen skal omstilles til å bli en digital organisasjon som også utgir papiravis. Journalistene tilbys sluttpakker.

Det er litt av en kontrast: Det nye statsbudsjettet innebærer at NRK kanskje må kutte kostnader med 3 prosent. Private aktører i mediemarkedet må tilpasse seg fall i reklameinntekter på 15 prosent i løpet av et år.

I dette bildet er Thor Gjermund Eriksen kanskje ikke agent 007. Han er en elefant i rommet med snabelen trygt begravet i statens finanser og bare han vifter med de store ørene sine vil han knuse porselen. Det siste uttrykket lånt fra mediekommentator Andreas Wiese som forrige uke sluttet i Dagbladet – han også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s