Alltid oppdatert

FØRST I KØEN:  Jameel Ahmed jubler etter å sikret seg Nye mobiltelefoner I Apple-butikken I London. I løpet av 24 timer ble det registrert fire millioner Nye bestillinger. Foto: AP

FØRST I KØEN: Jameel Ahmed jubler etter å sikret seg Nye mobiltelefoner I Apple-butikken I London. I løpet av 24 timer ble det registrert fire millioner Nye bestillinger. Foto: AP

TRONDHEIM (VG) Jeg legger min skjebne i Apples hender og trykker «OPPDATER». Det nye operativsystemet iOS 8 skal gi meg et vell av nye muligheter og attraktive funksjoner. Like etterpå leser jeg i nettavisen at Apple har født et misfoster. Det nye systemet var langt fra ferdig utviklet og har en rekke svakheter.

Jeg synes allerede at mobilen har begynt å bruke vel mye strøm. Batteriet blir raskere flatt og det passer meg dårlig, som alltid ønsker å være oppdatert på siste nytt. Benytter hver ledige stund til å sjekke nyheter, E-post og sosiale medier. Må jeg bite i det sure eplet?

Norges befolkning er blitt temmelig avhengig av mobilen som nyhetsmedium. Lesertallene fra TNS Gallup, som ble presentert i forrige uke, viser en eksplosiv vekst i bruken. For første gang viser statistikken at det er like mange som leser nyheter digitalt på PC, nettbrett og mobil som på papir.

Men den tydeligste endringen av mediebildet er den eksplosive økningen i mobilbruk. I løpet av det siste året er den totale veksten i lesning av nyheter på mobil på 18,7 prosent. Det er særlig VG som styrker sin markedsposisjon gjennom mobilbruken. Avisen har nå 1 143 000 lesere på mobil daglig.

I Trondheim jobber jeg bl.a. med Polaris Media som eier Adresseavisen. Dette mediehuset har det siste året skaffet seg 12000 nye lesere på mobilen. Små Polaris-eide lokalaviser som f.eks. Hitra-Frøya kan skilte med en imponerende dekning i sitt område på mobil. I Stavanger Aftenblad, som jeg også jobber med, vokser mobiltrafikken kraftig selv om avishuset delvis har innført digital brukerbetaling.

Og i disse dager opplever vi at folk over halve verden står i kø for å sikre seg et eksemplar av den nye iPhone6 og iPhone6 Plus, som har fått større skjermer for å tilfredsstille våre lesebehov.

– Mobilen er ikke en mediekanal. Den er en situasjon, skrev en amerikansk medieanalytiker nylig. Vi setter nemlig ikke av tid til å lese nyheter på mobiltelefonen. Den fyller vår døde tid. Den dreper ventetid samtidig som vi blir oppdatert på alt mulig. Mobilen er vår tids universelle lommekniv. Vi kan bruke den til nesten alt, snart også som vårt mest brukte betalingsmiddel. Kanskje kommer iPhone 7 med en skrutrekker også?

VG nyter en utrolig sterk merkevareposisjon digitalt med stor grad av direkte trafikk. Den samlede trafikken til VG Nett har nå passert to millioner brukere daglig. Samtidig er det ingen tvil om at stadig flere leser nyheter via sosiale medier som Facebook og Twitter. Dette representerer en stor verdi, men også en stor utfordring for mediehusene, ikke minst kommersielt.

30 prosent av amerikanerne bruker nå Facebook til å skaffe seg nyheter. Åtte prosent bruker Twitter. Fire prosent kommer via Google+. 10 prosent ser levende nyhetsbilder via YouTube. Halvparten av brukerne deler nyhetsartikler eller innslag med andre gjennom sosiale medier.

Kommersielt har det stor verdi for mediehusene å bygge direkte trafikk. Brukere som kommer direkte bruker tre ganger så lang tid og leser fem ganger så mange sider. Det har betydning for digitale annonseinntekter.

Men vi bruker likevel forsvinnende liten del av mobiltiden på nyheter. Langt mer på spill. Og hele en fjerdedel av tiden på sosialt vennskap. Når det gjelder nyheter er det først og fremst underholdning som trekker oss til mobilen, dernest lokale nyheter og hendelser og sport. Nyheter fra økonomi og næringsliv har minst tiltrekningskraft.

Det er ventet at verdens reklamemarked på 500 milliarder dollar vil vokse med over fem prosent årlig de nærmeste årene. Mobilannonseringen vil stå for den sterkeste delen av denne veksten (67%). Jeg synes vi kan merke det allerede i feeden på sosiale medier, hvor reklamen sniker seg inn i stadig større omgang.

Mye tyder på annonseringen vil bli mer fokusert mot brukerne enn mot merkevarene. Automatisert kjøp av annonser mot brukerne uavhengig av hvor de befinner seg kommer trolig til å prege en større del av markedet. De kommer til å bli en utfordring for små og mellomstore mediehus.

Likevel er det viktig å være klar over at avislesingen står så sterkt i Norge at papiraviser fortsatt leses av 2 659 000 nordmenn over 12 år daglig. Det er dette som gjør at Aftenposten i dag kaller seg «landets største avis». Det virker lett patetisk når man vet at VG har mer enn dobbelt så mange lesere daglig. Legger man samme forståelse av leserbegrepet til grunn vil Klassekampen om få år kunne kalle seg «Norges største avis». For transformasjonen innhenter også Aftenposten, hvor mobilveksten det siste året har vært på hele 20 prosent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s