Journalistikk med ambisjoner

AV PER ANRNE KALBAKK, nyhetsdirektør I NRK

NYHETSDIREKTØREN: Per Arne Kalbakk. Foto: ANNE LIV EKROLL

NYHETSDIREKTØREN: Per Arne Kalbakk. Foto: ANNE LIV EKROLL

Under tittelen «Journalistikk i ruiner» karakteriserer tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen NRKs dekning av Lærdal-brannen som elendig og fastslår at vi gikk på et knusende nyhetsjournalistisk nederlag målt mot TV2 Nyhetskanalen.

Dette er en framstilling som mangler noen svært viktige nyanser. NRK hadde denne natten og morgenen rundt 20 journalister på jobb i Sogn og Fjordane. Vi hadde en bred og god dekning gjennom natta og morgenen på nett og radio. Distriktskontoret sendte ekstrasending lokalt i P1 hele natta for å kunne informere folk i nærområdet best mulig, og leverte også to timelange sendinger som gikk i P1 over hele landet.

Tilbudet på tv var ikke bra nok de første timene, men med journalister som var først på stedet og rapporterte løpende gjennom hele døgnet for alle medieplattformer var det et etter min mening et langt stykke vei til et «knusende nyhetsjournalistisk nederlag» i dekningen av brannen. På tv hadde vi i snitt 268.000 seere da vi først kom i gang, fem ganger så mange som Nyhetskanalen.

Vi må sørge for å komme på lufta på tv når det skjer store hendelser, men det blir feil å skylde på at NRK satser på nye radiokanaler hvis vi ikke er raske nok. Den nye rocke-kanalen P13 har ikke tatt penger fra nyhetene, men er bemannet gjennom omprioriteringer fra eksisterende programmer i P1, P2 og P3.

Faktum er at NRK har brukt mer penger på nyheter de siste årene, blant annet på grunn av satsing på digitale medier. Men vi må som alle andre gjøre prioriteringer når vi satser på nye ting, og det betyr også at noen innholdstilbud må tas ned eller endres.

Men selv om tilbudet forandrer seg har vi fortsatt store ambisjoner for NRKs nyhetsjournalistikk. Vi vil sette dagsorden med gode egensaker, vi vil fortsette å gi publikum en bred utenriksdekning, vi vil lage saker fra hele landet til hele landet – og vi vil jobbe enda hardere med å være tidlig og godt ute med dekning av store hendelsesnyheter, også på tv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s