Journalistikk i ruiner

SORTE SÅR: Oversikt over et brannherjet Lærdal sentrum etter katastrofebrannen som ødela 40 hus. Foto: GEIR OLSEN

SORTE SÅR: Oversikt over et brannherjet Lærdal sentrum etter katastrofebrannen som ødela 40 hus. Foto: GEIR OLSEN

Fredag denne uken utløper betalingsfristen for mitt tvangspålagte halvårlige bidrag til driften av Norsk Rikskringkasting – NRK – 1364kroner og 58 øre. Innbetalingen faller samtidig med at NRK må beklage sin elendige dekning av brannkatastrofen i Lærdal. Det var bokstavelig talt journalistikk i ruiner.

Som vanlig skulle vi våkne opp til en januar-søndag fylt av et skimaraton på NRKs fjernsynskanaler, men i snødrevet fra stafett-løypa på Lillehammer sto det en tekst om brann i Lærdal. Den ekstrasendingen som fulgte var preget av kaldprat om brann mellom studiovert Viggo Johansen og en brannmester fra Oslo. Det var mesterlig utført å holde samtalen gående uten reportasjer og nye opplysninger fra åstedet, men snart ble nyhetsdekningen fordrevet til nrk.no. Arne Scheie & Co kunne atter regjere over sendeflatene.

Målt mot TV2s nyhetskanal gikk NRK på et knusende nyhetsjournalistisk nederlag. Det er ikke første gang det skjer og på papiret skulle det heller ikke skje. Ingen norsk medievirksomhet rår over tilsvarende journalistiske og økonomiske ressurser som NRK.

Den nye ledelsen i kulturdepartementet har rett nok kuttet i den foreslåtte økning av TV-lisensen for 2014, Kuttet fører til at NRK må spare penger. Men det er bemerkelsesverdig at hver gang NRK må spare penger så velger man å kutte i nyhetsformidlingen, mens pengene fortsetter å flyte ut til sommerseilaser og kostbare sport-, drama- og underholdningsproduksjoner.

Sommer som vinter opplever vi at f.eks. Morgennytt på TV stenges ned i lengre perioder. Nå stenges både «Kulturnytt» i radio og «Morgennytt» på TV for godt. I stedet får vi en ny rocke- og underholdningskanal i radio – P13. Hvorfor må NRK føre krig mot P4? Og vi som ikke kan fordra intetsigende sofapreik på TV2 om morgenen blir henvist til å lytte på radio – i 2014! Eller Smart TV, da.

Norge har fått en egen sportskanal – TV2. Norge har fått en egen humor-kanal – TV Norge. Norske seere lar seg i stigende grad underholde av strømmingstjenester i lyd og bilde. Så hvorfor skal NRK ha et tilbud som konkurrerer med alt dette?

Kulturministeren har varslet en kritisk gjennomgang av hele NRKs virksomhet i en egen stortingsmelding. Jeg tror det er på høy tid. Behovet for en bred lisensfinansiert statlig allmennkringkaster er ikke det samme i dag som det var for 40 år siden. Gjennomgangen bør handle om mer enn hva NRK kan drive med på internett og som eventbyrå.

Dagens virksomhet har en prislapp på over fem milliarder kroner. Må den være så høy? Kanskje bør den nye stortingsmeldingen inneholde et utkast til en ny definisjon av kjernen i NRKs samfunnsoppdrag. Det kan også være behov for å se på andre former for finansiering.

Debatten om nye rammer for statlig kringkasting føres nå over hele Europa. Av særlig interesse er kanskje diskusjonen i Storbritannia, Tyskland og Danmark.

– Producerer DR for meget X-Factor og kagebage-TV på bekostning af oplysning og saklig nyhedsformidling? spør man seg i dansk kulturdebatt. Partiene i Folketinget skal i løpet av vinteren bli enige om et nytt mediepolitisk forlik om størrelse og innretning på kringkastingslisensen.

I Storbritannia går debatten høyt om kostnadene til BBCs evigvarende såpeproduksjon Eastenders, mens NRK kan trøste seg med at krimsereien «Mammon», som hadde et budsjett på 36 millioner kroner, ser ut til å selge bra i utlandet.

De siste ukene har «Mammon» konkurrert med den britiske krimserien «Broadchurch» om å karikere journalistikkens vesen og tvilsomme metoder. Jeg må si at jeg holder en knapp på «Broadchurch» når det gjelder å gi seerne innblikk i dette temaet.

Apropos, storbrannen i Lærdal: For første gang fikk publikum stifte bekjentskap med et nytt journalistisk vesen: Dronen som leverte gode oversiktsbilder av brannruinene til VG og TV2. Dette er et grep som bidrar til å øke kvaliteten i nyhetsformidlingen, som jeg tror er kommet for å bli i mer regulerte former.

Samtidig dukket det opp en invitasjon til en konferanse om robotjournalistikk i min Epostkasse forleden. Roboter skal være på vei inn i redaksjonene for å samle inn opplysninger og bidra til presentasjonen. Kanskje noe for NRK?

 

*Ja, artikkelforfatteren er ansatt i Schibsted, som på enkelte områder konkurrerer med NRK. Kommentaren står for forfatterens egen regning.

5 tanker på “Journalistikk i ruiner

 1. Betalar NRK-lisensen med stor glede for å sleppa alle reklamepausane på dei andre kanalane. Synest eg får kjempemykje for pengane, ca kr 7,50 pr. dag. I år ser eg fram til OL-sendigane med mindre forventningar enn tidlegare år. Skulle gjerne betala endå meir for å å få OL (og andre sportssendingar) på NRK.

  Liker

 2. Uavhegig av enkeltsaker betaler vi NRK-lisensen uten å mukke og håper denne reklamefrie kanalen vil leve videre. Det er en kvalitetet i seg sjøl at vi kan oppleve TV uten å bli avbrutt ustanselig med all slags reklame. Det er en kvalitete ved det norske samfunnet at vi kan ha et alternativ til alle de andre som er reklamefinnasiert.

  Liker

 3. Kutt kraftig på sportsendingene som dominerer TV skjermen under sportsbegivenheter. Jeg nekter å tro at oppslutningen blandt vanlige TV tittere er så stor som sendingene representerer. Da blir det mer til nyhets og underholdningssendinger.

  Liker

 4. Kjempeflott med droner ja. Da kan vi få litt mer aksjon og litt mer utfordringer for innsatsen til politi, brannvesen og luftambulanse. Heldigvis trekker VG seg unna ved slike situasjoner. Da bruker de heller materiale til amatørfotografer med samme utstyr. Da fyller de jo trailerlass med rent mel pakket i poser.

  Vel VG – stå på – smi mens liket er varmt!

  Liker

 5. Tilbaketråkk: Journalistikk med ambisjoner | I media

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s