Kampen for tilværelsen

MANNEN MED KOFFERTENE: Arne Strand (t.v.) var statssekretær og veskebærer for statsminister Gro. Her på travel vandring med en annen statssekretær, Ted Hanisch. Foto: AFTENPOSTEN

MANNEN MED KOFFERTENE: Arne Strand (t.v.) var statssekretær og veskebærer for statsminister Gro. Her på travel vandring med en annen statssekretær, Ted Hanisch. Foto: AFTENPOSTEN

For redaktørene i de «meningsbærende avisene» er argumentasjonen mot  reduksjon av pressestøtten det samme som kampen for tilværelsen. Man kan be til Kristelig Folkeparti og deres høyere makter om å unnslippe kuttene i direkte produksjonsstøtte, men man kommer neppe til å bli bønnhørt i årene som kommer.

Selv om kulturministeren også er kirkeminister, så har vi på dette område nærmest med et ateistisk regime å gjøre. Helgens budsjettforlik med uendret støttebeløp på 308 millioner er i realiteten et kutt.

Men selvsagt kan det gjøres mye for å dempe fallet og lette overgangen til en mer effektiv og billigere distribusjon av alternative meninger. Derfor er det også fornuftig av Regjeringen å legge opp til en forsiktig endring av pressens rammevilkår. Det alle pressefolk kan juble over, er at vi nå for første gang på meget lenge har fått en regjering som later til å forstå den fundamentale transformasjonen til digitale medier.

En del av de som hevder seg meningsberettiget vil ikke erkjenne dette. De ønsker å melke papirkua så lenge den kan stå uforstyrret i båsen. Klassekampens sjef, Bjørgulv Braanen, er en av disse, som nekter å kutte i papir for å satse digitalt.  Hans uttalelser om dette til Dagens Næringsliv i forrige uke kunne gi inntrykk av en tro på at internett er et fenomen som går over.

Uttalelsen fikk meg til å minnes et foredrag som for 43 år siden vakte min ungdomspolitiske interesse: AKP-profilen Sæmund Fiskvik stod på talerstolen i Trondhjems Studentersamfund og skulle overbevise alle tilstedeværende denne lørdagskvelden, om Det Store Kinesiske Underet. I Shanghai hadde det vært mulig å bygge skip i 20 000 tonnsklassen fra dokkanlegg som tok bare 5000 tonn. Alt som en følge av den kraften verftsarbeiderne kjente fra Mao Tse Tungs tenkning (Den Lille Røde). Fysikkens lover var opphevet!

Det var mange av oss som ikke lot oss overbevise av denne tankekraften, selv om den gode Sæmund hadde verbal støtte fra en proletarisert verftsarbeider fra Trondheim Mek. Verksted. Den industrielle revolusjon kom aldri så langt. Nå er spørsmålet om Klassekampen vil overleve den digitale revolusjonen.

Dagsavisen, Vårt Land, Nationen, Klassekampen og den dypt kristne avisa Dagen kjemper nå for å bevare den direkte støtten til papirproduksjon. Bøndenes avis, Nationen, erkjenner at traktorene nå har fått trådløst nettverk og er primært kanskje mer interessert i støtte til sin digitale utvikling.

Debatten om pressestøtten har de siste årene ikke vært uten politiske overtoner. Og hevntanker:

– Det skal være meg en sann glede å ta pressestøtten fra han Arne Strand, sa Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Øyvind Korsberg da han i september 2012 deltok i en paneldiskusjon på høstmøtet til Mediebedriftenes Landsforening på Stratos i Oslo.

Uttalelsen skremte ikke vettet av Arne Strand, politisk sjefredaktør i Dagsavisen.  Strand kan snart legge over 40 års karriere som politisk journalist og kommentator på Stortinget bak seg. I utgangspunktet var han en politisk kommissær i Arbeiderbladet, som fant et naturlig ly i NRK og som lot seg forføre til å bli Gros veskebærende statssekretær på Statsministerens kontor. Man skulle tro at alt dette var egnet til å begrave fremtidig journalistisk troverdighet. Men Arne gjenvant sin troverdighet gjennom å etablere en fri kommentatorstemme i Dagsavisen.

Her vant han også respekten til Korsbergs kamphane i FrP, Per Sandberg, som i forbindelse med sin boklansering i forrige uke ga Strand de beste attester. Arne Strand snyter nå Øyvind Korsberg for opplevelsen av å ha knust den uavhengige kommentatorstemmen. Arne gir seg i Dagsavisen når han fyller 70 år i mars, og hengir seg til den evige statsstøtte som pensjonist.

Personlig tror jeg at alternative meninger for fremtiden er best tjent med en finansiering som er uavhengig av Staten. Direkte pressestøtte bør derimot opprettholdes for å sikre driften av levedyktige lokale medier. Regjeringens erkjennelse av at det er nødvendig å likestille momsregimet for digitale og papirbaserte medier er langt viktigere enn den direkte pressestøtten. Mange medieforetak er nå likevel opptatt av at det etableres fornuftige overgangsordninger, hvor nullsatsen for papir opprettholdes inntil transformasjonen er kommet så langt at mediene sikres tilstrekkelig digital finansiering.

Erna Solbergs regjering har nok ikke gitt opp ambisjonen om å kutte pressestøtten. Selv Gud kan ikke hindre at hun får flertall for en reell nedgang de nærmeste årene. På dette området går hun motsatt vei av sine svenske regjeringskolleger, som trolig kommer til å øke den direkte støtten til avisene i en overgangsperiode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s