Vi ønsker et sterkt NRK

Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens svar på min mediekommentar 28. oktober om NRK etter regjeringskiftet:

Av THOR GJERMUND ERIKSEN, kringkastingssjef

Redaktør i Schibsted, Bernt Olufsen, har vært i bokhylla og hentet fram gammel litteratur om NRK. Olufsen stiller mange gode spørsmål, men noe av det han skriver fortjener litt oppklaring, skriver kringkastingssjefen.

Sist gang Norge hadde en kulturminister fra Høyre var da Lars Roar Langslet bestyrte departementet. NRK har mye å takke Langslet for. Han åpnet lufta for andre aktører på radio. Konkurransen gjorde NRK bedre og er en av hovedgrunnene til at vi har blitt bedre, og fortsatt er nordmenns førstevalg på radio.

Godt innhold til alle I helgen fikk den britiske fjernsynslegenden Sir David Attenborough hedersprisen fra Prix Europa for sin mer enn 60 år lange karriere i BBC. Han benyttet takketalen til å si at den viktigste oppgaven for en allmennkringkaster var å tilby godt innhold til alle. Unge og eldre. Menn og kvinner. Minoriteter og folk flest. Balansen mellom det brede og smale. Det kjente og det nyskapende.

Allmennkringkasting i sin idé betyr et felles finansiert gode som er for alle. Stor oppslutning og bredde sikrer legitimitet fra publikum som igjen sikrer utgangspunktet for finansiering. Dette igjen er et nødvendig utgangspunkt for å kunne levere på de smalere programområdene.

Olufsen har rett i at NRKs økonomi gir oss muligheter som ingen andre norske medieaktører har. Da er det også på sin plass å minne om at vi også har oppgaver og forpliktelser som ingen andre har. Norsk og samisk språk, kultur og identitet. Unikt norsk innhold for barn. Litteratur, drama, norsk musikk og norske dialekter. For å nevne et knippe. Vi kan løfte frem disse områdene på en unik måte fordi vi også leverer underholdning, sport og annet bredt innhold.

Ikke noe tyder på at vi begrenser de kommersielle aktørenes muligheter på dette området. NRKs solide posisjon hos publikum skyldes at vi i konkurranse har blitt bedre. En annen faktor har vært politisk vilje til å ha en sterk allmennkringkaster i Norge. Veksten i lisensen de siste årene har vært god, og mer enn prisstigningen. Hvis Olufsen i stedet hadde sett på lønnsutviklingen i Norge så er den ganske lik lisensutviklingen. Lønn er NRKs desidert største kostnad. Jeg er sikker på at inntektsutviklingen i det norske mediemarkedet for øvrig heller ikke står tilbake for utviklingen i NRK.

Store kulturnasjoner som Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland, Sveits, Østerrike og våre nordiske naboland har alle valgt å holde seg med sterke allmennkringkastere. Jo mindre et land er, jo viktigere er behovet for at noen tar ansvar for språk, kultur og identitet. Derfor virker det merkelig om ikke Norge skal ha en sterk og tydelig allmennkringkaster som tar denne oppgaven. Tilbudet til det norske publikum har aldri vært større og bedre. Utfordringen er at en stadig større del av tilbudet kommer fra internasjonale medieaktører med verden som marked.

Sammenligningen med BBC er lite relevant. BBC har lisensinntekter på 36 milliarder kroner, i tillegg til nesten 10 milliarder i kommersielle inntekter. Olufsen og jeg kan enes om at en elefant er større enn en mus, men der slutter også relevansen. Sverige har nesten dobbelt så mange lisensbetalere i Norge, og har tre allmennkringkastere.

Jeg mener Olufsens vurdering av innholdet i SVT og NRK er feil. Sammenligner man sendeskjema til de to kanalene vil Olufsen finne at vi har svært mange fellestrekk og satsinger. Enten det er underholdning og sport eller litteraturprogram og drama.

Den nye regjeringen har varslet en gjennomgang av NRKs virksomhet og finansiering. Når jeg ønsker dette velkommen er det fordi vi har en lang tradisjon for god politisk diskusjon om NRKs oppdrag og finansiering. Jeg har tillit til at dagens politikere vil følge i samme spor. Vi skal tåle at vår rolle diskuteres, og det er en forutsetning for å sikre legitimitet om hvordan vi finansieres.

Jeg forventer ikke at Olufsen eller andre fra våre kommersielle konkurrenter skal ta hovedansvaret for å argumentere for et sterkt NRK. Den oppgaven må vi klare selv, og vi står først og fremst til ansvar overfor publikum. Imidlertid er jeg sikker på at et svekket NRK ikke er det beste hverken for publikum, demokratiet eller våre kommersielle aktører. Konkurrentene har gjort NRK bedre, og NRK gjør konkurrentene bedre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s