Jern-Erna og Taxi-Jens

FRA TEGNERENS HÅND: Roar Hagens kommentar til valgresultatet vakte munterhet blant svenske næringslivsfolk i Stockholm. Du kan følge tegneren på Twitter fra @roarhagen. Foto: ROAR HAGEN

FRA TEGNERENS HÅND: Roar Hagens kommentar til valgresultatet vakte munterhet blant svenske næringslivsfolk i Stockholm. Du kan følge tegneren på Twitter fra @roarhagen. Foto: ROAR HAGEN

STOCKHOLM (VG) – Hva skal Jens Stoltenberg gjøre etter valgnederlaget? undrer de svenske næringslivslederne som er kommet til Telenor-huset i Stockholm for å diskutere resultatet av det norske stortingsvalget.

– Han skal vel kjøre taxi, svarer jeg kjapt og viser fram tegningen fra VGs  Roar Hagen som oppsummerer valgkampen. Forsamlingen humrer godt.

Av uforklarlige grunner er jeg invitert til Norsk-Svensk Handelskammar i Stockholm for å sitte i et panel som skal analysere det norske valgresultatet. Panelet har stor tro på at Jern-Erna, som nå er blitt adskillig mykere i kantene, vil lykkes med sitt store prosjekt: Å samle alle de fire borgerlige partiene i en flertallsregjering.

– Spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen kan godt utsettes i fire nye år, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea. Dermed får Venstre og KrF det som partiene vil.

– Men hvordan kan Høyre og de to sentrumspartiene ta Fremskrittspartiet med i en regjering, spør forsamlingen. Et ekstremt høyrepopulistisk parti?

Man skal ikke reise lengere enn til Stockholm for å finne folk som sammenligner Siv Jensens partifeller og velgere med folk som deler synspunktene til Anders Behring Breivik. Svenske aviser har også gått ganske langt i å advare mot høyrepopulisme i den norske regjeringen.

– Høyre allierer seg bekymringsløst med den nasjonalistiske egoismen, mener Dagens Nyheter på lederplass.

For første gang i livet føler jeg et behov for å ta Fremskrittspartiet en smule i forsvar. Det går ikke an å sammenligne det norske høyrepartiet med Sverigedemokratene eller Dansk Folkeparti, de spinnville partiene lengst til høyre i våre to naboland. Jeg minner om at det er skjedd en ganske stor endring av Fremskrittspartiet de siste ti årene og at partiet har utviklet et tett samarbeid med andre borgerlige partier i styringen av mange norske kommuner.

Min panelkollega Björn Lindahl, den eneste svenske korrespondenten i Oslo gjennom en mannsalder, er enig. Han forteller at det første lokalpolitikerne fra Fremskrittspartiet gjør er å søke seg til de kommunale bygningrådene. Derfra slipper de alle garasjesaker igjennom, uansett hvordan bygningene ser ut.

– Kan vi få noen av dem til å flytte hit, undrer den tidligere sosialdemokratiske næringsministeren Björn Rosengren, fra første benk. Mannen som utropte Norge til «den siste Sovjet-staten», da Telenor/Telia-fusjonen klappet sammen. Senere har vel svensk-norske samarbeidsprosjekter begrenset seg til «Skavlan» på TV.

– Vil vi få se en forandring på det nå, med Erna? Forsamlingen er opptatt av at entreprenører og næringsliv skal få enklere kår. Den aldrende sosialdemokratiske statsråden er opptatt av formuesskatten.

Panelet kan ikke komme på noen nye samarbeidsprosjekter, men forsikrer at det nok blir endringer i næringspolitikken.

– Kommer det til å bli lettere å eksportere svensk ost til Norge, spør en tidligere svensk ambassadør.

– Neppe, velstående nordmenn foretrekker fransk brie fremfor svenske herregårdsoster, mener kollega Lindahl fra Svenska Dagbladet.

En dansk kommentator har karakterisert det norske stortingsvalget som noe langt fra et «verdivalg» eller et «innvandringsvalg», det var et «velferdsvalg». Et spørsmål om hvor mye penger som skal deles ut til en stadig mer aldrende og mindre yrkesaktiv befolkning.

For våre nordiske venner er det vanskelig å forstå hvordan vi kunne sende Jens tilbake til drosjesjåføryrket når verdiskapningen øker mest og arbeidsledigheten er lavest i Europa.

Men vi er en nasjon av mennesker som lever og ånder for oppussing. Vi vil ha det moderne.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s