Setteredaktør i NRK løser floken?

VG IDAG: Proogramdirektør Per Arne Kalbakk svarer på mine kritiske spørsmål om integritet I NRK.

VG IDAG: Proogramdirektør Per Arne Kalbakk svarer på mine kritiske spørsmål om integritet I NRK.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk har levert dette svaret på mine spørsmål om NRKs integritet I forbindelse med kronprinsportrettet I sommer:

«I sin mediespalte i VG mandag 5. august stiller Bernt Olufsen spørsmål om NRKs portrettprogram om Kronprins Haakon var laget med den rette avstand til kildene, siden kulturredaktør Hege Duckert kjenner kronprinsparet personlig.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Hege Duckert ikke har hatt noe med dette programmet å gjøre. Med en gang det ble aktuelt å legge prosjektet til Kulturavdelingen ble vi enige om at jeg overtok redaktøransvaret for programmet i egenskap av programdirektør, nettopp fordi det ikke skulle oppstå spørsmål om habilitet. Fordi jeg gikk over i ny jobb som nyhetsdirektør før portrettprogrammet ble redigert overtok konstituert programdirektør Annika Biørnstad dette ansvaret fra 1. juni, men vi har hele tiden vært nøye med at det ikke er noen bånd mellom redaktør og kilder i arbeidet med dette programmet.»

Vel, jeg har likevel et par refleksjoner på grunnlag av dette:

1) Når NRK-ledelsen ser seg tvunget til å ha setteredaktør for et program, er det kanskje tid for å stoppe opp og spørre om det samtidig var klokt å gi intervjuobjektet innflytelse på valget av journalist/intervjuer.

2) Mediefolk burde vite at setteredaktør løser ikke alle integritetsproblemer når en journalist blir satt til å intervjue sjefens venner.

One thought on “Setteredaktør i NRK løser floken?

 1. Det kan være beundringsverdig at man vil ta ut fliser fra sin brors øyne. Spesielt dersom det er et signal på at man snart også vil påpeke bjelkene.

  I disse valgkamptider, så kan man vel konstatere at media har betydelig større utfordringer i habilitet enn dette. En på-papiret-redaktør, som attpåtil er flyttet bort fra stillingen i sakens anledning, er venn med Norges kronprinspar. Det er vel begrenset hvor stor virkning en mulig men lite sannsynlig inhabil vinkling av et kronprinspar kan ha, annet et teknisk problem for spesielt interesserte?

  Men du verden, habilitet hos journalister er et viktig tema! Ikke minst nå i disse valgkamptider.

  Hva med å gjøre en gjennomgang og vurdering av medias (NRK og dere andre) habilitet i tidligere valgkamper?

  En interessant start kan være å ta en titt på NRKs Dagsrevy-sendinger de siste dagene før hvert av de siste stortingsvalgene, og gjøre en analyse av disse.

  Og siden jeg nevnte flisen og bjelken, lite skulle vel gå raskere enn en analyse av VGs forsider på selve valgdagene de siste stortingsvalgene?

  Jeg bare spør.

  Mot og styrke må den norske redaktør ha, som skal bekjempe inhabilitet i norsk media. Flisene er da ihvertfall en begynnelse, men jeg tror det er flere enn meg som gleder oss mest til bjelkene skal bort.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s