Kronprinspar på jordet

BURSDAGSKLEM: Kronprins Haakons 40-årsdag ble feiret av kronprinsesse Mette-Marit og et part hundre venner på jordet ved Skaugum. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN, NTB/Scanpix

BURSDAGSKLEM: Kronprins Haakons 40-årsdag ble feiret av kronprinsesse Mette-Marit og et part hundre venner på jordet ved Skaugum. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN, NTB/Scanpix

ONSØY(VG) – Kronprinsparets bestrebelser for å bli betraktet som en vanlig familie og samtidig bevare preget av kongelig opphøyethet går som en blå åre gjennom den solfylte sommerens nyhetsbilde.

Fra min hengekøye på Onsøylandet har jeg betraktet vårt kongelige slotts stramme regi for hvordan familien skal fremstå i mediene: Oppgjøret med paparazziene. Mette Marit som gjennomsponset moteikon. Det påkostede kronprinsportrettet i NRK. Jubilantenes private Woodstock-festival på Skaugums jorder.

Life begins at 40, lyder de trøstens ord som gjerne preger et 20 års russjubileum. På mange måter er det nå alvoret begynner å melde seg for kronprinsparet også. Hvor stor skal distansen til folket være? Hva betyr åpenhet? Hvilken handlefrihet for fornyelse?

Kommunikasjon blir et nøkkelord i alt dette, og foreløpig sliter medarbeiderne på Slottet med å finne en fornuftig balanse. Ønsket om å bestemme hvordan kronprinsparet fremstår gjennom mediene er tydelig og sterkt. Det kan derfor være grunn til å vente flere konfrontasjoner med mediene i tiden som kommer.

Kronprinsparet har bygget seg et nettverk av kule personer med tilknytning til medier, kultur og samfunnsdebatt. Men det er ikke disse vennene som bestemmer hvordan paret blir fremstilt i mediene. Kanskje med ett unntak: NRK.

I sommer kom den oppsiktsvekkende nyheten om at Slottet leverte en ønskeliste over NRK-medarbeidere som kunne få portrettere den 40-årige arveprinsen. Valget falt på kulturjournalisten Hans Olav Brenner.

Vår nye kongelige portrettør opplyste at han takket ja til oppdraget etter en vanlig forespørsel fra ledelsen i NRKs kulturredaksjon. Hvem er sjefen der?  Hege Duckert. Hun er kulturredaktør i NRK og en sentral person i kronprinsparets medienettverk. En av dem som etter sigende gjenopplevde hippienatten på Skaugum i midten av juli.

Jeg kjenner Hege Duckert som et forstandig menneske og vet ikke om hun har hatt noe med denne saken å gjøre. Poenget er at det etter hvert begynner å gå ganske mange linjer mellom Slottet og NRK. Kanskje er det på tide for NRK å markere uavhengighet av Slottet.

Ville jeg som redaktør la Slottet få innflytelse på valg av journalist til et intervju om kongerollen og fremtiden? Nei, det naturlige valg ville være å gi oppdraget til avisens hoffreporter. NRK valgte å parkere sin kongereporter på utsiden av Skaugums gjerder.

For øvrig var Brenners kronprinsportrett ganske god TV, selv om det var preget av mange store spørsmål og få konkrete svar..

Kronprinsessens kjoler har også blafret i medievinden denne sommeren, hvor det ble avdekket at Mette-Marit sponses av de mest eksklusive utenlandske motehus med rådyre kjoler og tilbehør. Produktplassering eller reklame uten rom for norsk design. Uten åpenhet. Uten skatt. Kronprinsessen slipper å oppgi gavene til futen.

Det er annerledes for oss vanlige. Som redaktør i VG ble jeg i sin tid invitert til offisielle middager på Slottet. Det var galla-antrekk, så jeg anskaffet en snippkjole til 10 000 kroner for dette formålet på avisens regning. Selv om pingvin-drakten aldri ble brukt andre steder, bestemte futen at jeg skulle betale skatt av 60 prosent av beløpet. Dette måtte anses som den private fordelen av å ha en snippkjole hengende i skapet, fikk jeg vite.

Kravet til antrekk var rimeligere for kronprinsparets vennekrets, som derimot måtte spleise på hippiefesten. Folkets spleiset på vaktholdet. Gjestene fikk forbud mot å bruke kameramobilen og Slottet så heller ikke med nåde på medier som drev uavhengig og oppsøkende journalistikk. Bare de snilleste i medieklassen fikk et gløtt innenfor Skaugums porter.

I et forsøk på å identifisere kronprinsparets vennekrets har VG bedt om lesernes hjelp til å sette navn på et puslespill av ansikter fra festen. Har det nyhetsverdi?

Absolutt.

Akkurat som feriebildene fra øya St.Barts i Karibia. I sin juleferie oppsøkte kronprinsfamilien høyst frivillig, strendene hvor paparazzi-fotografering nærmest er å betrakte som en primærnæring. Se og Hørs publisering av bildene ble i juni fordømt av Pressens Faglige Utvalg.  Den som måtte føle seg støtt av VGs puslespill kan kanskje henvende seg dit.

En rojal sommer er snart over, og jeg kjenner at jeg er blitt litt mer av en republikaner.

2 thoughts on “Kronprinspar på jordet

  1. Takk for artikkel om dette postmodærne paret fra Skaugum. For mitt vedkommende undrer jeg meg over at ikke media interesserer seg for koromprinsens stadige politiske utspill. Jeg mener da ikke partipolitiske selv om man til tider også kan ha en følelse av det. Men som for musikken – der han har sagt at han ikke liker klassisk – gir har klart uttrykke for hvilken politikk han liker og hvilken han ikke liker. Skal kongehuset ha en mening om det? Eller er det innenfor dette «rommet» han snakket om? Har vi egentlig et «stort nok rom» for ham?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s