Allmenheten i PFU

I oppgjøret mellom Slottet og Se og Hør i Pressens Faglige Utvalg savnet jeg stemmene til ei frisørdame fra Løten eller en drosjesjåfør fra Gol. Det var ganske spesielt å høre på synspunktene til en filosofiprofessor, en ekspert på medisinsk etikk og en urban reklamemaker med tidligere forbindelser til den spanske kongefamilien, som representanter for «allmennheten».

Camilla Serck-Hansen, Reidun Førde og Eva Sannum argumenterte alle for at Se og Hørs publisering av badebilder fra kronprinsfamiliens opphold på kjendisstranda på øya St. Barts i Karibia, var et grovt presseetisk overtramp.

– Det avgjørende blir å vurdere reportasjenes nyhetsverdi og samfunnsmessige betydning, opp mot hvor langt inn i privatsfæren reportasjen går. Utvalgets flertall kan ikke se at den første reportasjen fra St. Barts, med mange fotografier av kronprinsfamilien, inkludert barn, i intime situasjoner i badetøy kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov, heter det i flertallsuttalelsen fra PFU.

Her beveger utvalget seg langt i retning av en juridisk definisjon av hvor grensen går for det kongelige privatliv. Allmennhetens representanter i PFU gjør seg til smaksdommere i forhold til begreper som «nyhetsverdi», «samfunnsmessig betydning» og «informasjonsbehov». Det er de samme avgrensningene som gjelder i europeisk rett når prinsippet om ytringsfrihet settes opp mot hensynet til personvern.

PFU gikk lenger i fordømmelsen av Se og Hør enn det sekretariatet med Per Edgar Kokkvold i spissen, var innstilt på. Utvalgets leder, ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten, var nemlig svært imøtekommende til argumentene fra «allmennheten», mens Øyvind Brigg (TV2) og Alexander Øystå (Vi Menn) tok dissens i tråd med sekretariatets opprinnelige forslag til uttalelse.

Hilde Haugsgjerd må finne seg i at hennes vurderinger vil stå i en viss kontrast til en god del pressekolleger. Hennes tidligere digitale redaksjonssjef, Christian Fougner – som også har bakgrunn som pressefotograf, formulerte seg i går slik på Twitter: «Kongelige på offentlig badestrand må forvente å bli tatt bilde av. Uansett verdensdel. Ferdig snakka.»

På dette klagepunktet ble PFUs konklusjon er stort nederlag for sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør. Utvalgets øvrige vurderinger var stort sett som forventet.

For norsk presse for øvrig blir det ikke helt lett å forholde seg til utvalgets konklusjoner. Kongelige på privat besøk i Telegrafbukta i Tromsø. Skal bladet Nordlys sende ut en fotograf eller ei? Konge på Holmenkolltrikken? Nei, det vil neppe skje igjen.

Våre kongelige ferierer på St. Barts og bildene derfra får vi heller se på i et tysk ukeblad. For de kongelige er helt avhengige av å bli sett på. Paradoksalt nok ble det publisert nye stylede bilder av Mette Marit og Haakon samme dag som PFU behandlet deres klage. Bildene er tatt i anledning deres kommende 40-årsfeiring og skal visstnok gi våre kongelige en ny «look».

Uttalelsen fra PFU kan du lese her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s