Intet nytt fra Papirbredden

OMGITT AV MEKTIGE MENN: Mina Gerhardsen i debatt med konsernsjef Thomas Brunegård i svenske Stampen (t.h.), konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted, konsernsjef Are Stokstad i Amedia, konsernsjef Steffen Krag i danske Egmont under MBLs årskonferanse i Drammen. T.v. debattleder Stål Talsnes.  Foto: NILS PETTER DALE

OMGITT AV MEKTIGE MENN: Mina Gerhardsen i debatt med konsernsjef Thomas Brunegård i svenske Stampen (t.h.), konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted, konsernsjef Are Stokstad i Amedia, konsernsjef Steffen Krag i danske Egmont under MBLs årskonferanse i Drammen.
T.v. debattleder Stål Talsnes.
Foto: NILS PETTER DALE

DRAMMEN (VG) – Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet kom til Papirbredden av Drammenselva hvor hun leverte et budskap som var kjemisk renset for visjoner og forståelse av mediebransjens turbulente omstillingsbesvær.

Da hun reiste hadde hun gjort et par tilstedeværende lokalavisinvestorer en halv million kroner rikere, og det var det.

Under det himmelropende fravær av en moderne mediepolitikk avviklet Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i forrige uke sin årskonferanse på papirfabrikken Unions gamle tomter i Drammen. Symbolikken var øredøvende.

Statssekretæren forsvarte med nebb og klør Regjeringens mediepolitikk med 25 prosent moms på digitale nyhetsmedier, mens papiraviser støttes indirekte, med null moms. Det blir ikke akkurat lettere å flytte lesere over i en moderne, digital verden med en slik linje.

Avisa Hallingdølen og andre som forsøker å satse digitalt har hele tiden momsspøkelset hengende over seg.

– Regjeringen har ingen planer om å endre momsregimet for de digitale mediene, forsikret Gerhardsen i sin hilsen til årskonferansen. Det slo meg at en minister med ansvar for næringer som fiskerier eller landbruk ikke ville være verd mer enn en død sild eller en kuruke etter en slik hilsen til næringens årskonferanse.

Kulturdepartementet er på total kollisjonskurs med mediebransjens organisasjoner. Det er ganske spesielt.

Og Gerhardsen slapp denne gang katta helt ut av sekken:

– Vi er usikre på om moms er det riktige virkemidlet. Det er en støtteordning til de sterkeste og de rikeste, sa statssekretæren.

Den velbrukte argumentasjonen om EU-skepsis til lavere digitalmoms var borte fra Gerhardsens vokabular. I stedet viste hun til at kulturministeren denne uka reiser til Brussel for å få aksept for Regjeringens planer om endringen i den direkte produksjonsstøtten til utsatte og meningsbærende aviser. Støtteberettigede aviser skal også få muligheten til å betale ut et større utbytte til sine eiere.

I dag vedtar for øvrig Stortinget Regjeringens forslag til ny lov om eierskap til mediene. Loven kommer trolig aldri til å bli satt ut i livet. Før forskriftene er skrevet og de vide fullmaktene skrevet ut til et eneveldig medietilsyn, kan en ny borgerlig regjering allerede til høsten sette lovprosessen i revers.

Flertallsinnstillingen fra kulturkomiteen på Stortinget lød som et ekko av Regjeringen, uten egne tanker om mediepolitikken. Mindretallet, som består av Høyre og Fremskrittspartiet med støtte fra Venstre, vil fjerne hele loven om medieeierskap. I stedet vil vår ordinære konkurranselovgivning få en passus som vil sikre mangfold i medielandskapet. KrF`s mann går med flertallet, men partileder Knut Arild Hareide har internt gått langt i å forsikre om at dette spørsmålet ikke vil stå i veien for et borgerlig regjeringssamarbeid.

Vi begynner nå å ane konturene av en ny, borgerlig mediepolitikk, som innebærer lav moms på både papiraviser og digitale medier, avskaffelse av loven om eierskap, og muligens et trangere nåløye for direkte statsstøtte til aviser. Sentralt i utmeislingen av den nye og mer moderne mediepolitikken står Høyres Olemic Thommessen.

Mina Gerhardsen bærer et historisk navn i norsk politikk, og hun vil dessverre også bære med seg videre en forhistorisk mediepolitikk. Hun vil ha en «føre var-lov» mot dårligere eiere som kan utgjøre en trussel mot reell ytringsfrihet. Kontrollen over mediene som styrer norsk samfunnsdebatt gir stor makt og representerer en potensiell fare for misbruk av makt, mener hun.

Men utviklingen, som skaper behov for nye og sterkere eierkonstellasjoner i det skandinaviske mediemarked, preges i større og større grad av internasjonale giganter som Google, Facebook og Apple. Skandinaviske medietopper er bekymret over undersøkelser som viser at et flertall av unge i Norge (19-24) synes at engelsk er bedre enn norsk.

MBL`s avtroppende leder, Are Stokstad, karakteriserte Regjeringens mediepolitikk som «uforståelig».

– Kulturdepartementet har fremmet et lovforslag som vi i Norge ville ha angrepet dersom det ble innført av president Lukasjejnko i Hviterussland, sa A-presseveteranen som nylig ble utnevnt til konsernsjef i Amedia.

Og som har tidligere LO-boss Roar Flåthen som styreleder..

****

Europeisk bekymring

Forslaget til ny medieeierskapslov, som i dag behandles av Stortinget, har utløst bekymring både blant juridiske eksperter og på europeisk hold.

– Vi har fremholdt Norge som et foregangsland innenfor pressefrihetens område. Det er med forbauselse og dyp bekymring vi leser lovforslaget til medieeierskapsloven som fremmes av regjeringen, skriver direktør Francine Cunningham i den europeiske organisasjonen for mediebedrifter, ENPA i et brev til Stortingets Familie- og kulturkomite.

ENPA skriver at de tolker lovforslaget som et brudd på den norske grunnlovens paragraf 100. De ber norske stortingspolitikerne unngå å vedta et regelverk som underminerer mediemangfold og pressefriheten.

Jus-ekspertene Eivind Smith og Kyrre Eggen er kommet til samme konklusjon, men lovavdelingen i Justisdepartementet forsvarer de vide fullmaktene som tenkes gitt til Statens Medietilsyn.

 

*Artikkelforfatteren er medlem av styret i Mediebedriftenes Landsforening

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s