Pressefrihet under press

UTFORDRER DEMOKRATIET: Arfan Bhatti har flere ganger opptrådt svært aggressivt overfor pressen og er blant annet ilagt rettslig besøksforbud til redaksjonslokalene. Foran Stortinget sa han til det norske folk: «Dette er ikke en trussel, men en advarsel til deres eget beste..». Bhatti er nå meldt savnet i Pakistan. Foto: FRODE HANSEN

UTFORDRER DEMOKRATIET: Arfan Bhatti har flere ganger opptrådt svært aggressivt overfor pressen og er blant annet ilagt rettslig besøksforbud til redaksjonslokalene. Foran Stortinget sa han til det norske folk: «Dette er ikke en trussel, men en advarsel til deres eget beste..». Bhatti er nå meldt savnet i Pakistan. Foto: FRODE HANSEN

Pressens frie og uavhengige stilling er et av hovedfundamentene som vårt demokrati hviler på. I 2013 blir likevel pressefriheten utfordret av mektige krefter. Det blir farligere og farligere å være journalist på den internasjonale arena. Lovgivere i stadige flere land ønsker seg strengere lovregulering av pressen. I vårt eget land viser flere undersøkelser at presset øker mot redaktører og journalister. 

73 prosent av alle norske redaktører har opplevd å bli truet eller blitt utsatt for press på grunn av en sak de har arbeidet med, viser Medieundersøkelsen 2013 som denne uka ble lagt fram under Mediedagene i Bergen. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse blant et representativt utvalg medlemmer i Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag. 

57 prosent av journalistene sier at de er blitt utsatt for press eller trusler. 13 prosent er blitt truet med vold. 

Tidligere i år ble det lagt fram en omfattende rapport om samme tema i forbindelse med SKUP-konferansen. Denne rapporten viste at ca. 120 journalister og 20 redaktører var utsatt for vold de siste fem årene. Blant redaktørene viste undersøkelsen at fire av ti er blitt sjikanert eller trakassert, hver tredje er blitt truet og tre av hundre utsatt for voldsepisoder. 

Disse tallene bekreftes langt på vei av den nye Medieundersøkelsen 2013. Både redaktører og journalister opplever stadig oftere at også norske kilder forsøker å sensurere mediene. Trusler er dessverre blitt en vanligere metode for å bringe en kritisk presse til taushet. 

I følge SKUP-rapporten kommer truslene fra kriminelle miljøer, religiøse miljøer og spesielle miljøer i næringslivet. Ofte er det enkeltpersoner i disse miljøene som står bak. Utviklingen av digitale og sosiale medier har visket ut tradisjonell avstand til journalist eller redaktør og gjort det langt enklere å formidle trusler direkte til disse. 

Det er ikke bare høyt profilerte undersøkende journalister i riksmedier som presses. I følge en undersøkelse fra Høgskulen i Volda har medarbeidere i tre av fem kartlagte redaksjoner i Sogn og Fjordane mottatt trusler. Det var en drapstrussel, to voldstrusler, en trussel mot familien og en voldtekttrussel. Samtlige trusler var ifølge nettstedet journalisten.no knyttet til konkrete, lokale nyhetssaker. 

Det er en skremmende utvikling, historier som man skulle tro kom fra andre og mer urolige hjørner av verden enn fredelige steder som Sogndal eller Førde. Situasjonen minner meg snarere om et gripende møte jeg hadde for 20 år siden med kriminalreporteren som hadde ansvaret for mafiadekningen i den største avisen på Sicilia. Hans familie levde under et voldsomt press. 

Her hjemme handler ikke presset bare om voldstrusler. Redaktørsvarene i Medieundersøkelsen 2013 forteller også om andre former for press. Det handler om intervjuboikott fra mer kjente personer, trusler om søksmål eller trusler om annonseboikott eller andre økonomiske sanksjoner. Hele 37 prosent av redaktørene opplyser at de er blitt utsatt for trusler om tiltak som vil få økonomiske konsekvenser for redaksjonene. 

Som redaktør av VG opplevde jeg flere ganger å bli utsatt for denne type vagt formulerte trusler som mottrekk til uavhengig og kritisk journalistikk. Overraskende nok kom hentydningene fra noen av våre største merkevareleverandører, som man skulle tro hadde langt mer profesjonelle holdninger. 

Noen ganger fikk den frie journalistikken store økonomiske konsekvenser. Det var lett å forsvare seg med en solid avisøkonomi i ryggen. Nå er imidlertid mange avisers økonomi hardt presset under virkningene fra den digitale transformasjonen. Det er derfor langt tøffere å stå opp mot presset fra annonsørene. Den tradisjonelle to-ledermodellen i norske mediehus gjør det likevel lettere for redaktørene å forsvare uavhengig journalistikk.

****

Forfulgt av hat

Først kom hatet. Så kom truslene. 

Kultursjefen i den svenske storavisen Aftonbladet, Åsa Linderborg, fikk føle på kroppen hvordan det er å bli utsatt for hundretalls trusler om drap og voldtekt natt etter natt. Hun ble tvunget til å flytte hjemmefra og leve adskilt fra sitt barn. 

Aftonbladet hadde satt er kraftig kritisk søkelys mot de høyreekstremistiske nettstedene i Sverige under mottoet «Granska skiten!» 

Også Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg ble forfulgt av trusler på E-post. I april ble en 41-årig vekter dømt til 100 dagsbøter for å stå bak disse truslene.

****

Null-toleranse

Vær Varsom-plakaten slår fast at pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet. 

– Den kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling og fri adgang til kildene, heter det i plakaten. 

Spørsmålet er om dette er nok. Formuleringene i pressens regelverk burde kanskje i større grad reflektere null-toleranse overfor uakseptable trusler og press mot mediene. 

Politi, påtalemyndighet og domstoler tar denne formen for angrep mot vårt demokrati med største alvor. Ingen bør derfor nøle med å levere inn anmeldelse av trusler mot journalister eller redaktører.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s