Jeg, en "bærplukker"

Olufsen er ute på bærtur, skrev statsråd @IngaMarte Thorkildsen på Twitter og forsikret om at det var null regi på Regjeringens lansering av lovendringer for barnevernsomsorgen i Norge. Også den journalistiske ledelsen i NRK forsikret på Dax 18 at Dagsrevyens strømlinjeformede omtale av barnevernets problemer og ministerens løsninger var resultatet av uavhengig og fri journalistikk. Så da så.

Foranledningen for min mediekommentar (se bloggpost under) var den umiskjennelige gjenkjennelsen av en vel fungerende informasjonsstrategi og den bemerkelsesverdige timingen av Dagsrevyens reportasje og Regjeringens lovlansering. Du finner lenker til innslagene i teksten under.

Min opplevelse som seer fikk meg i alle tilfelle til å reflektere litt om den siste ukens oppmerksomhet som er rettet fra flere hold mot statens voksende pengebruk på kommunikasjonsrådgivere. I følge anslag dreier det seg om en milliard kroner i året. Redaksjonene opplever daglig et innsalg av opplysninger, reportasjevinkler og -ideer fra denne sterkt voksende yrkesgruppen.

Min bloggpost vakte reaksjoner i NRK. Et innlegg fra politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK kan du lese her:

Medieblikk med feil fakta
NRK  

Kyrre Nakkim, NRK

Kyrre Nakkim, NRK

VGs tidligere redaktør er blitt en av Norges fremste mediekritikere. Men i mandagens utgave blander Olufsen snørr og bart for å hoste opp sin ukentlige kritikk av VGs konkurrenter. Olufsen tegner en virkelighet hvor regjeringen har rigget en kritisk reportasjeserie i alle NRKs kanaler, slik at Regjeringen heltemodig kan løse alle problemer mot slutten av uken. Dette er feil, og Olufsen legger heller ikke frem dokumentasjon eller kilder for sine påstander.

Hvis Olufsen hadde ringt undertegnede kunne vi fortalt at NRK har tatt initiativ til og sendt ut en undersøkelse til barnevernsledere i Norge. 136 barnevernsledere med ansvar for nesten 200 kommuner har svart. Barnevernslederne forteller om en hverdag hvor saker blir henlagt til tross for at de er bekymret for barna. Og hvor foreldre flytter til nye kommuner for å slippe unna barnevernet. Lederne fortalte om barn som blir sviktet i flere ledd; både av foreldrene, og så av barnevernet. Fra vårt journalistiske ståsted mener vi dette er interessante og viktige opplysninger å få frem i det offentlige ordskifte. At VG og Olufsen lar seg imponere av statsråd Inga Marte Thorkildsens svar i studio, får stå for hans og avisens egen regning. Å påstå at intervjuet er vennligsinnet for å gi statsråden positiv publisitet fremstår som grunnløst.

 Olufsen reiser derimot en interessant journalistisk debatt når han kritiserer NRK for å publisere undersøkelsen i forkant av regjeringens barnevernsmelding. Fra vårt ståsted var det ekstra aktuelt å publisere saken den uken regjeringen kom med sine løsninger – fordi vi da viser frem de utfordringene barnevernet og regjeringen står ovenfor. Vi kan da heller ikke se at statsråden har løst alle utfordringene i sektoren med sin stortingsmelding.

NRK gjør oppmerksom på at VG nylig publiserte en omfattende undersøkelse om norske barnehager under merkelappen «Barnehagegranskingen». Få dager senere kom statsråd Kristin Halvorsen med sin barnehagemelding. Mener Olufsen at VGs reportasjeserie er regissert av regjeringen for å gi SV-statsråden best mulig publisitet? I så fall er det interessant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s