Folk er folk?

PÅ FLUKT: En ny båtlast afrikanere ankommer den italienske øya Lampedusa. Foto: HARALD HENDEN

PÅ FLUKT: En ny båtlast afrikanere ankommer den italienske øya Lampedusa. Foto: HARALD HENDEN

I hele vinter har jeg levd et steinkast fra vestkantvillaen hvor romfolket har søkt ly fra kulda i et boligmiljø hvor det i følge Aftenpostens nye gratisavis OsloBy og organisasjonen Folk er Folk hersker aldeles idylliske naboforhold. 19 personer i et forfallent hus, hvor det ikke skal leve flere en seks. 

Hver morgen og kveld rusler romtiggerne i en stim bortetter veien, som arbeidere til og fra en maurtue. På hjemveien tungt opplastet med svære plastsekker og en og annen flatskjerm under armen. 

Nå har huseieren fått namsrettens medhold i utkastelsesbegjæringen. Husleien forfalt for et par måneder siden.  I følge aktivistene fra Folk er Folk, som gikk rundt for å informere naboene, skulle villaen huse arbeidssøkere fra EU-området. Så sant, så sant. 

Det har ikke vært store problemer i området i vinter, bortsett fra litt søppel her og der og den alminnelige bekymring som mer ustabile naboforhold kan skape. 

Norske byer velger ulike tilnærmingsmåter til utfordringene i romfolkets kjølvann. Mens Ap-styrte Trondheim går tøft til verks og innfører tiggeforbud, ser det ut til at det liberale Høyrestyret i hovedstaden nøler. Til sommeren venter man en invasjon, en armada, en flom av rumenske statsborgere inn over Svinesund. 

Skrev jeg invasjon, armada og flom? Noen europeiske medier bruker også ord som «tsunami» eller «skred» om «bølger» av immigranter. Dette ønsker nå FN at mediene tar et oppgjør med – de ladede begrepene skal vekk. 

I vinter deltok jeg i en FN-sesjon i Paris sammen med et 40-talls medietopper fra Europa, Nord-Afrika, Midt-Østen og USA som skulle hjelpe til med å etablere et slags charter (se egen sak) for en mer profesjonell journalistisk tilnærming til en av vår tids store utfordringer- de enorme folkeforflytningene. 

I 2010 var 240 millioner mennesker klassifisert som migranter- folk som krysser grenser på jakt etter en bedre fremtid. 4 av 10 var drevet av økonomiske motiver. 14 millioner var flyktninger. En tredjedel av menneskene på flyttefot kom fra utviklingsland. Tar vi med de kolossale folkeforflytningene internt i Kina kan vi trygt slå fast at en milliard mennesker er i bevegelse. 

Her i Norge er vi mest opptatt av alle menneskene som flytter fra sør til nord. Men andelen som flytter motsatt vei – fra nord til sør – er nesten like stor. Forskjellen er at de fattige kommer sørfra, mens de rike i nord flytter til Sør-Europa og Dubai. Til EU-området kommer over 200 000 asylsøkere årlig, vi registrerer knapt at en nasjon som Sør-Afrika mottar 220 000 asylsøkere hvert år. 

Folkeforflytningene vil snarere tilta i styrke enn avta. De kulturelle forskjellene kommer i stigende grad til å prege alle samfunn. Hvordan vi lykkes med integreringen er i høy grad avhengig av mediene.  I hvilken grad media tar opp de reelle problemstillingene og språket som vi bruker for å beskrive dem. Framveksten av ekstreme holdninger i samfunnet er i noen grad også avhengig av hvordan media beskriver virkningene av migrasjonen. 

Skal vi feie kulturforskjellene under teppet, unngå fokus på de åpenbare problemene og unnlate å nevne hvor mobil- og lommetyvene som pågripes, kommer fra. La vær å nevne kulturbakgrunnen til de siktede i serien av overfallsvoldtekter? Eller hvorfor unnlater mediene å rapportere om alle de positive historiene som følger med innflytterne. At migrasjon faktisk bidrar til økonomisk vekst? 

Svaret på disse spørsmålene er at media må rapportere ærlig om alt som skjer. Hvis ikke vil hatet og frykten spre seg gjennom de sosiale mediene. Men mediene bør la være å benytte seg av et språk som underbygger fremmedfiendtlige holdninger. 

Så hva gjør vi da med utfordringene fra romfolket? Det er ikke mange medier som dukker ned i dypet av problematikken og beskriver hva som faktisk skjer, eller som undersøker bakgrunnen. Journalisten som sto bak romkvinneskandalen i NRK ble forleden hyllet av kolleger i sosiale medier da han under SKUP-konferansen forklarte at et anfall av sympati hadde forårsaket den grove feilvurderingen. 

Hverken EU eller regjeringen Stoltenberg later til å ta romfolkets problemer på alvor. Da er det kanskje for mye å forlange at en byrådsleder skal gjøre det for dem.

****

FNs råd

FN-organisasjonen Alliance of Civilization (UNAC) foreslår en rekke tiltak for å bedre kvaliteten på medias rapportering om folkeforflytninger. Blant annet foreslår man at det utarbeides en felles liste over mer nøytrale begreper som kan benyttes i omtalen av migrasjon. 

FN foreslår også en rekke tiltak for å bedre journalistenes kunnskap om innvandring, og at journalister får lettere tilgang til landenes innsamling av fakta og statistikk. Redaksjonene anbefales sterkt å rekruttere medarbeidere med innvandringsbakgrunn. 

FN-organisasjonen er også opptatt av at immigranter benyttes som kilder for rapporteringen og at kildene sikres anonymitet der hvor det er nødvendig. Forslagene er utarbeidet i samarbeid med medienettverket Global Editors Network (GEN).

One thought on “Folk er folk?

 1. Migration Manifesto June 01. 2013:

  1. Every human has the basic right to migrate from anywhere and to anywhere as long as he or she shows respect for his fellow man.

  2. Every human is free and has a value that is above any fence, wall or borders that in any way is trying to prevent the free movement of people.

  3. Every human being must be respected for its intrinsic value.

  4. Every human can show boundless empathy towards their significant other and reach out a hand to help this to migrate.

  5. Every human should respect another country’s laws if this country is open and respect every human`s basic right to migrate.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s