Av med silkehanskene

SLÅR TILBAKE: Ellen Arnstad mener Se og Hør er i sin fulle rett til å ta strandbilder av kongelige uten forvarsel. Foto: MATTIS SANDBLAD

SLÅR TILBAKE: Ellen Arnstad mener Se og Hør er i sin fulle rett til å ta strandbilder av kongelige uten forvarsel. Foto: MATTIS SANDBLAD

Aller-prinsessen Ellen Arnstad har tatt av seg silkehanskene i omgangen med kronprinsfamilien. Haakon og Mette Marit må finne seg i at bladet Se og Hør publiserer paparazzibilder fra kongefamiliens eksklusive badeferier. 

er spørsmålet om Slottet vil tillate at det er Ellen Arnstad som setter grensene for vår inntreden i det kongelige privatliv. Lakeiene truer med både rettssak og Pressens Faglige Utvalg, og Slottet skjeller ut Se og Hør fra sine offisielle hjemmesider.  Men Det kongelige hoff bør besinne seg. Rettslig og presseetisk prøving kan slå begge veier. Det har bl.a. prinsesse Caroline av Monaco fått erfare. 

Kronprinsfamiliens medarbeidere på Slottet bør huske på at Kongen også er Se og Hør-lesernes konge. Norges mest offentlige familie bør avstå fra ønsker om et domstolregulert forhold til mediene. I vårt land bør det fortsatt være en langt høyere terskel for hva som kan kalles en majestetsfornærmelse enn det vi ser i f. eks. Thailand. 

Slottet skriver på sin hjemmeside at det var et «overtramp» av Se og Hør når bladet i fjor sommer publiserte 32 sider fra kongefamiliens eksklusive badeferie på Korsika. Nå i januar avslørte bladet kronprinsfamiliens «hemmelige» juleferie på den karibiske jetset-øya St.Bart  i en 14 siders reportasje, spekket med paparazzi-bilder. 

I følge Anne Kat. Hærland er du bra tjukk i huet hvis du påberoper deg retten til privatliv på St. Barts strender. 

– Det er like absurd som å kreve å være i fred når man soler seg toppløs på slottsbalkongen, sa Anne Kat

Ellen Arnstad er en svært erfaren ukepresseredaktør, som i en årrekke har fulgt debatten omkring ytringsfrihet, medierett og presseetikk fra første benk i presseorganisasjonene. Hun har vært ukepressens representant i Pressens Faglige Utvalg og styremedlem i Norsk Redaktørforening. 

Hun har presentert den tungt sminkede versjonen av kongefamiliens kvinner i bladet Henne. Nå er det lange telelinser mot bikini-prinsesser som gjelder. Ellen Arnstad har tidvis gitt inntrykk av å stå på god fot med både Mette Marit og Märtha Louise, men da har det handlet om designermote, rådyre vesker og politisk korrekt sosialt engasjement. 

Til stående applaus fra både Knut Haavik og Odd Johan Nelvik avfeier Arnstad nå enhver kritikk så skråsikkert at det bare kan sammenlignes med mine egne første år i VGs redaktørstol. Paparazzibildene er ikke inntreden i privatliv. Det Se og Hør bedriver er god, gammeldags gravejournalistikk. Bladet skriver om bruken av kongeskipet og kongelig pengeforbruk, forhold som har klar offentlig interesse, hevder hun. 

Noen forventet kanskje en mykere linje fra Se og Hør med Ellen Arnstad. Akkurat som feministenes forventning om at Rebekkah Brooks skulle fjerne den forhatte «side 3-piken» fra The Sun da hun overtok som tabloidens sjefredaktør. Men på hennes første utgivelsesdag slo avisen i stedet til med «Rebekkah from Wapping» på side 3. 

Grenseoppgangen mellom ytringsfrihet og personvern er et av medieverdenens klassiske dilemma. Begge hensyn er beskyttet i menneskeretten. Men den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) skiller mellom omtale og bilder fra privatliv i underholdningsøyemed og i et samfunnskritisk perspektiv. 

Dessuten spiller omfanget av mediets inntreden på privat område en sentral rolle. Omfanget må stå i et rimelig forhold til den samfunnsmessige nytten av innsyn i privatsfæren. Også journalistisk metodebruk og forhold til presseetikk kan ha en viss betydning for den rettslige avveining mellom ytringsfrihet og personvern. 

Ellen Arnstad hevder at bladet står på trygg juridisk grunn, og at ny rettspraksis gir mediene rett til å gå tettere inn på kongelig familieliv. Men ingen jurist har hittil gått offentlig ut med dette synspunktet. Da Norges fremste medieadvokater oppsummerte rettstilstanden på et møte i regi av Norsk Redaktørforening i forrige uke var det heller ikke noen slike signaler å spore. 

Rettskildene viser at det nesten ikke føres injuriesaker mot mediene i norske domstoler. Derimot er det flere saker om krenkelser av privatlivets fred enn tidligere. Dessverre er det Se og Hør som bidrar sterkest til ny rettspraksis på dette området. 

Se og Hør er det eneste norske mediet som overvåker kongefamiliens ferieliv gjennom utstrakt bruk av paparazzifotografer. Det er rimelig å anta at fotografene styres av bladets redaktør, og det er derfor hennes ansvar å sørge for at de opptrer innenfor rammen av god presseskikk.

****

Faksimile av Se og Hør nr. 2, 2013

Faksimile av Se og Hør nr. 2, 2013

Smil til det skjulte kamera?

Badeferiebildene som er publisert i Se og Hør er tatt uten viten og medvirkning fra noen av kongefamiliens medlemmer. Bruk av skjult kamera og identitet kan i følge Vær Varsom-plakaten bare skje dersom det en nødvendig for å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. 

Pressens Vær Varsom-plakat pålegger også mediene å opptre hensynsfullt og med omtanke i reportasjevirksomheten og vise respekt for privatliv. 

Pressens Faglige Utvalg har avgitt flere uttalelser om slike forhold. I år 2000 ble Dagbladet felt i PFU for KYSSET – bildet av et kyssende kronprinspar på terrassen til kongefamiliens private landsted på Mågerø. 

I 2002 tapte Ole Gunnar Solskjær en sak mot Se og Hør i PFU om bladets reportasje med bilder fra Solskjær-familiens badeferie i Italia. I uttalelsen heter det bl.a.: 

«Utvalget legger til grunn at bildene ble tatt mens familien befant seg på det som må oppfattes som offentlig sted, hvor kjente personer må regne med at de kan bli fotografert uten samtykke fra dem selv eller de som gjør krav på å representere dem. Utvalget vektlegger også at feriebildene verken var krenkende eller oppsiktsvekkende.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s