Bøllen & Blondinen II

FRA RETTEN: Mona Høiness versus Trygve Hegnar i Oslo Tingrett før jul ifjor. Hegnar vant, men ankesaken kommer for lagmannsretten i september. Foto: TERJE BENDIKSBY, Scanpix

En god og underholdende drama-såpe kjennetegnes gjerne ved at det lages en oppfølger. Nå er det duket for en ny sesong i det dramatiske oppgjøret mellom Trygve Hegnar og advokat Mona Høiness. I morgen står «Bøllen & Blondinen» atter en gang på menyen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) som samles til årets siste møte med julebord. 

«Eldreraner» var tittelen på Trygve Hegnars lederartikkel i bladet Kapital om Mona Høiness og det rettslige oppgjøret om arven av verdier for 100 millioner kroner etter et velstående, barnløst ektepar. Oppslaget førte til at Høiness leverte nok en klage på Hegnar til PFU. 

Den nesten evigvarende kampen mellom Hegnar og Høiness føres i spaltene til Kapital, Hegnar Online og Finansavisen – i rettssalene og i PFU.  Til jul i fjor tapte Høiness for Hegnar i Oslo Tingrett etter at hun hadde blitt utsatt for grov sex-sjikane i diskusjonsforumet til Hegnar Online. Ankesaken kommer opp for Borgarting Lagmannsrett til høsten, på dagen etter stortingsvalget. 

Jeg skrev om saken i denne spalten for et år siden under tittelen «Bøllen & Blondinen». Da jeg traff Hegnar i Tinghuset var han fornærmet og sa at han ikke ville finne seg i å bli kalt for «en bølle». 

Kollega Anders Giæver kommenterte dette lakonisk: – Hegnar burde ha investert mer i kulturell kapital. Da ville han skjønt at det ikke er så ille å bli sammenlignet med Bruce Willis.. (som spilte kjekkasrollen i den Golden Globe-premierte amerikanske TV-filmen «Bøllen & Blondinen»). 

er situasjonen snudd på hodet: Hegnar må selv forsvare tittelen som kan oppfattes som en rammende karakteristikk av Mona Høiness, slik lederartikkelen er utstyrt med bilde av henne. 

Under tittelen «Eldreraner», skriver Hegnar: 

– Om og om igjen, i og utenfor retten, har hun påstått at vi her i Kapital har beskyldt advokat Mona Høiness for å være en «eldreraner». Men det er usant. Kapital har aldri skrevet dette. Derimot er det Mona Høiness som her i Kapital, i et forsøk på å være morsom kanskje, har uttalt at «jeg er ingen eldreraner». At hun finner på en slik formulering er ikke det samme som at vi har skrevet det.. 

Så finurlig kan det altså fremstilles, og det er ikke åpenbart at Hegnars leder vil bli felt av PFU. Det skal mye til for å felle ytringer fremsatt på lederplass i et medium. Derimot kan det tenkes at presentasjon og layout fremstår som usaklig og krenkende. Vær Varsom-plakaten inneholder et eget punkt om dette. Tidligere i høst ble Dagbladet felt for brudd på dette punktet fordi avisen trykket et bilde av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i en kronikk under tittelen «Søppelmennesker». 

Mona Høiness mener at hun er utsatt for ren mobbing i flere Hegnar-publikasjoner, og at han oppfører seg som en part i arvesaken. Trygve Hegnar mener at hans journalister bare driver god gammeldags gravejournalistikk. 

Hegnar er ikke kjent for å spandere mye papir på sine tilsvar til PFU, eller «Supperådet» som han kaller det når han taper. I denne saken er tilsvaret til klagen på bare tre linjer. Men dette er ikke den eneste bataljen mellom Høiness og Hegnar på morgendagens julebord i PFU. En annen klage er rettet mot Hegnar Online, hvor Høiness også er hengt ut som «eldreraner» i en leserkommentar. Denne klagen er besvart av nettstedets redaktør, ikke eieren. 

For førti år siden var Trygve Hegnar en viktig fødselshjelper til den kritiske finansjournalistikken i Norge. I dag kan det være vanskelig å se hva som driver hans journalistikk – personlige antipatier eller en profesjonell innstilling. Trolig er det litt av begge deler, og det er etter hvert en del som mener seg utsatt for hans personlige agg. 

DN 8. desember 2012

– Du må handle nu før din tid renner ut, skrev Kristian Siem i et oppsiktsvekkende debattinnlegg om Hegnar i Dagens Næringsliv for en drøy uke siden. Siem ga Hegnar en siste sjanse til å rette opp sitt ettermæle når det gjelder å behandle mennesker i sine spalter. Innlegget ble paradoksalt besvart av Hegnars redaktørsamboer, Vibeke Holth, et par dager senere. 

Til VG HELG bedyret Hegnar for noen uker siden at han sjelden bryr seg om hva andre sier om ham. Vi får se.

****

Invaderer privatliv

Trygve Hegnars Finansavisen gikk tidligere i høst på et smertefullt nederlag i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Få norske medier er så nærgående mot private forhold som Finansavisen. 

«Milliardær ble vrak. Kona tok kontroll over formuen og lever luksuslivet. Les den sjokkerende historien fra side 34 til 39», løs oppslaget på første side. Ingen britisk tabloid kunne gjort det bedre – eller verre. 

I en serie artikler beskrev Finansavisen det tragiske livet til eiendomsmilliardæren Dag S. Stiansen, som var forlatt syk og ensom i en fjellhytte, mens ektefellen «trolig» hadde tatt opp lån i hundremillionersklassen, solgt eiendeler i stor stil og brukt titalls millioner på hester. 

Finansavisen viste til at det er pressens oppgave å beskytte enkeltpersoner mot overgrep eller forsømmelser. PFU mente imidlertid at avisen hadde invadert klagerens og ektefellens privatliv, med sterke påstander som ikke var tilstrekkelig dokumentert.

One thought on “Bøllen & Blondinen II

  1. Pressens Faglige Utvalg er splittet i sitt syn på Kapitals behandling av Mona Høiness i Hegnars lederartikke. Flertallet fulgte administrasjonen innstilling om å gi kritikk til bladet, mens medlemmene Øyvind Brigg (TV2), Håkon Borud (Tønsbergs Blad) og Alexandra Beverfjord (Dagbladet) mente bladet ikke hadde brutt god presseskikk. Mona Høiness fikk ikke medhold i sin klage mot Hegnar Online.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s