Pest eller kolera?

PROTEST I BUDAPEST: Titusener marsjerte for pressefrihet i Budapest på minnedagen for 1956-opprøret 23. oktober. Demonstrasjonen ble arrangert av Milla – bevegelsen «En million innbyggere for pressefrihet». Foto: REUTERS

BUDAPEST (VG) – Titusener av innbyggere brukte nasjonaldagen til å protestere mot Statens og oligarkenes automatiserte diktatur – medielovgivningen som knebler all kritisk og undersøkende journalistikk i dagens Ungarn. 

I hele mitt journalistiske liv har jeg arbeidet i mediebedrifter som er grunnlagt på demokratiske verdier. I Norge har den frie og uavhengige journalistikken lovfestet vern. I Ungarn har journalister som yrkesgruppe tapt nesten all tillit. Redaktørene likeså. Alt handler om hva som tjener de to statsbærende partienes felles interesse, og deres støttespillere – de mektige oligarkiske grupperingene. 

«En million innbyggere for pressefrihet», lød hovedparolen i Budapest 23. oktober – under feiringen av 56-årsdagen for folkeopprøret mot Sovjetunionen i 1956. Jeg brukte dagen i forveien til et møte med en av de nye opprørerne, redaktøren og journalisten Balasz Weyer (40). 

Min venn Balasz er president i den uavhengige sammenslutningen av sjefredaktører i Ungarn. Foreningen består av 42 medlemmer og den kjemper for journalistisk uavhengighet og integritet i Ungarn. Balasz har stått i spissen for utarbeidelsen av presseetiske regler som skal sikre medienes kritiske samfunnsrolle. Han er dessuten en varm tilhenger av pressens selvjustis, slik vi har det bl.a. i Norge. 

Stemningen i Budapest denne høstdagen virker resignert. Det kjennes merkelig at Ungarn mer enn 20 år etter Berlinmurens fall, sliter med å få etablert en av de mest grunnleggende demokratiske verdier – pressefriheten. I mediene er fraværet av kritisk politisk journalistikk og debatt iøynefallende. Alt handler om tabloid underholdning – og om penger. 

Balasz Weyer har lang fartstid i radio, TV og internettmedier. Han var med på å grunnlegge det største online medieselskapet, Origo, men gründerne solgte seg ut til et hollandsk teleselskap på et tidlig stadium. Nå har han gitt opp den journalistiske karrieren og livnærer seg som musiker. 

– Å være journalist er noe du skammer deg over i dagens Ungarn. Tilliten er falt fra 80 til 20 prosent på ti år. Bare politikere har lavere tillit enn pressefolk, forteller Balasz. 

Siden år 2000 er noe gått fullstendig galt i det ungarske samfunnet. Det hele begynte med medielovgivningen, mener han. Det handler ikke så mye om sensur og fysiske trusler. Mest om penger og innflytelse over medienes økonomi. 

Brudd på medielovgivningen kunne resultere i million-bot for utgiver og redaktør. Loven svekket pressens kildevern og hindret presseetisk selvjustis. Den sørget for at regjeringspartiet har eneveldig kontroll over medietilsynet som styrer konsesjoner og lisenser. 

– Hensikten er å skremme utgiverne. Regjeringen bryr seg ikke om kritiske meninger. Det eneste den frykter er den undersøkende journalistikken, som avslører oligarkenes korrupsjon, sier Balasz. 

Staten bruker store beløp på annonsering i mediene. Annonseinntektene fordeles av mediebyråer. Oligarkene kontrollerer både byråene og de største mediene. Regjeringen sørger for til gjengjeld for at oligarkene kan ha sugerørene uforstyrret i Statens budsjetter og EU-støtten til investeringer i samfunnets infrastruktur. 

Utgivere, journalister og redaktører preges av mangel på selvtillit. Det er et stort rom for selvsensur. En solid økonomi er jo en vesentlig forutsetning for medienes uavhengighet. 

– Det er en overdrivelse å si at det er like ille som under kommunismen, men oligarkene legger en hånd på alt. Redaktørene skyr dekningen av all politikk, forteller Balasz. TV-mediene dekker bare kriminalitet og hendelser. Avisene bare fotball og underholdning. Og de beste fotball-lagene eies av statsminister Viktor Orban og av de mektigste oligarkene.. 

Tillitskrisen til mediene blir monumental. Den største nasjonale avisen har falt fra 800 000 til 55 000 i opplag på få år. 

Journalister i Ungarn må velge mellom pest eller kolera. Møtet med Balasz Weyer ble en nyttig påminnelse om hvor viktig det er å bevare medienes uavhengighet og den frie, samfunnskritiske journalistikken her i landet.

*******

Europa presser på

Den ungarske medieloven er et viktig styringsredskap for den ungarske regjeringen og dens støttespillere – oligarkene. Medieloven trådte i kraft i januar 2011 og har utløst et massivt press fra både EU og Europarådet. 

I mai førte presset til at parlamentet vedtok enkelte justeringer, men disse imøtekommer bare 11 av i alt 66 anbefalinger fra Europarådet. Rådet har vært spesielt opptatt av sammensetningen av det ungarske medietilsynet, som fordeler lisenser og konsesjoner. Alle de fem medlemmene kommer fra statsminister Viktor Orbans regjeringsparti. 

Generalsekretær Thorbjørn Jagland har pekt på viktigheten av at medietilsynet har uavhengige medlemmer som ikke oppfattes som regjeringens talspersoner. 

Europeiske menneskerettsorganisasjoner er også opptatt av at flere lover truer demokratiet i Ungarn, bl.a. når det gjelder domstolenes uavhengighet, religionsfrihet, likestilling og diskriminering på grunn av rase eller seksuell legning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s