Bergen in absurdium

 BERGEN – Ingen giftering. Ikke et ord om savn. Bare sterke ord om belastningen ved å få sitt private hjem invadert gjennom medienes bruk av etterlysningsbilder i saken om den savnede Dung Tran Larsen. 

Politiet er overbevist om at hun er tatt av dage. Letingen gjenopptas hver gang det kommer inn nye tips fra publikum. I rettssal 3A i Bergen Tinghus sitter hennes ektemann, Bjarte Larsen (51) og forklarer seg lavmælt om medienes bruk av private bilder som han og moren har opphavsrett til. 

Han forlanger 1 270 000 kroner i erstatning og 100 000 kroner i oppreisning fra Bergensavisen. Moren, Helene Larsen krever et noe mindre beløp. Til sammen skal disse beløpene gjøre opp for verdien og ubehaget ved at avisen har brukt i alt 15 ulike motiver av Dung i sin dekning av saken. 12 av motivene er ikke utlevert av politiet, men gitt flere medier av Dungs foreldre som kom fra Vietnam til Norge for å få ny fortgang i letingen etter sin savnede datter.  

Bergensavisen bestrider ikke lenger at Bjarte og Helene Larsen har opphavsrett til bildene. 

Avisen hevder likevel rett til å bruke dem, at foreldrene hadde en slags hjemmel i nødrett til å utlevere dem til pressen. Og hvem spør egentlig nære pårørende om opphavsrettslig klarering av private bilder i deres fortvilte forsøk på å få mer oppmerksomhet rundt et savnet familiemedlem. 

Saken, som ble innledet i retten i går, føles svært spesiell. Ja, nærmest absurd. Kravet fra Bjarte Larsen har sammenheng med at han og moren ble siktet for drap og varetektsfengslet i nesten tre måneder. Straffesaken ble senere henlagt etter bevisets stilling, Nå vil de ha erstatning for kommersiell verdi av bildene, siden disse også ble brukt som illustrasjoner til medieoppslag om drapsetterforskning, siktelse, fengsling og henleggelse. Altså ikke bare i etterlysningsøyemed. 

Men det er et poeng at bildene har en selvstendig etterlysningsfunksjon hver gang de benyttes i mediene, så lenge Dung ikke er funnet. Dette ble bekreftet av et vitne i retten i går. Politistasjonssjef Tore Salvesen bekreftet dessuten at det var et poeng å vise et mangfold av bilder av den savnede. 

Familien Larsen og deres prosessfullmektig, advokat Arild Dyngland, mener derimot at det er utilbørlig å bruke ikke-klarerte private bilder, som vise interiør, sladdede barn og svennebrev på veggen i deres private hjem selv om hovedpersonen i forgrunnen er den savnede Dung.

Kravet er spesifisert til 10 000 kroner pr. publisering i papiravisen. 20 000 kroner pr. publisering på nettet. Det opprinnelige kravet var på 50 000 kroner pr. bilde/publisering. 

Bergensavisens prosessfullmektig, advokat Thomas Rieber-Mohn, gjorde i retten i går et vesentlig poeng av at kravet om å stanse publiseringen av de omstridte bildene ikke ble fremmet før det var gått nesten tre år etter forsvinningen og første gangs bruk. 

Rieber-Mohn mener det er en serie frifinnelsesgrunnlag i denne saken. De viktigste er at publiseringen er en del av ytringsfriheten og at pressen utfyller sin samfunnsrolle når man publiserer slike bilder. Billedbruken har også samfunnsmessig interesse som nyhetssak. Åndsverkslovgivningen inneholder for øvrig en unntaksbestemmelse når det gjelder vern og vederlag når bildene benyttes i forbindelse med etterlysning, etterforskning eller som bevismiddel. 

Hvis retten velger å se bort fra disse frifinnelsesgrunnlag, mener Bergensavisens advokat at Scanpix bildebruksatser skal legges til grunn – 868 kroner pr. bilde utenfor abonnement. Dette skule tilsi en erstatning på til sammen 93 000 kroner til mor og sønn. Altså milevidt unna det nivå som Larsens har påberopt i denne saken. 

Bergensavisens sjefredaktør, Anders Nyland, viste i sin partsforklaring til den pågående Sigrid-saken i Oslo, hvor det stadig offentliggjøres nye etterlysningsbilder – også av ganske privat karakter – alt i den hensikt å gjenfinne jenta så raskt som mulig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s