Skamløst i Bergen

GRAVER OG LETER: Politiet har søkt etter savnede Dung Tran Larsen i fem år. Dette bildet er fra 2007. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Onsdag denne uka innleder Bergen Tingrett behandlingen av det mest skamløse krav jeg har sett fremmet overfor noe medium i en rettssal. Ektemannen og svigermoren til den savnede Dung Tran Larsen krever millionbeløp av Bergensavisen for bruk av etterlysningsbilder i saken. 

Senere i høst må Dagbladets redaktør innfinne seg i Oslo Tingrett i samme ærend. Deretter følger saksanlegget mot Bergens Tidende. Så mot NRK og TV2. Opprinnelig var også VG stevnet av mor og sønn Larsen, men denne saken ble forlikt ved rettsmekling av prosessøkonomiske grunner. 

Bjarte og Helene Larsen, som ble siktet for drap og frihetsberøvelse av Dung og satt varetektsfengslet i nesten tre måneder, satser nå på å håve inn mange millioner i oppreisning og erstatning på grunn av medienes bruk av private etterlysningsbilder.

Bildene ble dels utlevert av politiet, dels gitt til redaksjonene av Dung`s foreldre sammen med en innstendig bønn om å publisere dem. Mor og sønn Larsen har krevd 50 000 kroner for hver gang bildene er brukt. 

I sommer var det fem år siden Dung Tran Larsen forsvant fra sitt hjem i Bergen, bare en måneds tid etter at hun hadde født ekteparets barn. Forsvinningen er forblitt et uoppklart mysterium, men politiet er overbevist om at hun er tatt av dage. Ektemann og svigermor var mistenkt og ble varetektsfengslet, men Riksadvokaten henla straffesaken under henvisning til bevisets stilling i september 2009. Forsvinningssaken er imidlertid ikke lagt bort og etterforskes fremdeles. 

Gjennom tre år brukte et stort antall medier de private etterlysningsbildene uten at mor og sønn Larsen reagerte på dette. Et år etter straffesakens henleggelse fant de tiden inne til å kreve oppgjør. 

Over hele verden spiller media en helt sentral og viktig samfunnsrolle i forbindelse med forsvinningssaker. Allmennhetens oppmerksomhet vekkes gjennom etterlysningsbilder. Medias engasjement anses som det kanskje viktigste bidrag til oppklaring og lykkelig gjenforening. Selvsagt kreves det ingen betaling for at familiemedlemmer av savnede stiller sine private bilder til disposisjon. 

Familien Larsen har fremsatt sine krav mot mediene under henvisning til åndsverkloven, som verner om opphavsretten til bildene. Til sammen dreier det seg om 8-9 motiver, tatt i private sammenhenger som bl.a. bryllup og barnedåp. Kravet er knyttet til den del av publiseringen som er funnet sted etter at Bjarte og Helene Larsen fikk status som siktet i saken og fram til i dag. 

Bergensavisen har under saksforberedelsen svart med at man nærmest vil føre sannhetsbevis for at motparten har vært delaktig i Dung`s forsvinning og sannsynlige død.  Avisen viser i denne forbindelse til at Bjarte Larsen frivillig har betalt 240 000 kroner i erstatning til Dung`s foreldre. Man mener at det i dette ligger en åpenbar erkjennelse av skyld. 

Det er usikkert om dette kortet vil vinne fram i retten. Jeg har mer tro på argumentet om at ytringsfriheten må settes foran prinsippet om opphavsrett til åndsverk i en nyhetssak som denne. Europeisk rettsforståelse setter svært strenge krav til den som vil hindre publiseringen av bilder på savnede personer. 

I åndsverkloven er det dessuten gjort et uttrykkelig unntak for bruk av bilder i forbindelse med etterlysning, etterforskning og som bevismiddel. Det ville etter mitt skjønn ikke være urimelig om slike betraktninger ble lagt til grunn av retten. 

Dersom retten skulle komme til motsatt konklusjon er det mitt inderlige ønske at oppreisningsbeløpet settes til – ikke 50 000 kroner pr. bilde/brukt, men 50 øre pr. bilde/brukt i avisen. Noe annet vil bli oppfattet som direkte uanstendig. 

For moralen i denne saken er en annen historie. Jeg er redd mine ord på sånt er av en karakter som ligger utenfor for hva redaktøren av Verdens Gang finner det anstendig å sette på trykk i avisen.

Politiet vitner

Politietterforskeren som har avsvaret for Dung Tran Larsen-saken vil vitne etter anmodning fra Bergensavisen. Politiinspektør Tore Salvesen fra Laksevåg politistasjon i Bergen er delvis løst fra sin taushetsplikt når han setter seg i vitneboksen på onsdag eller torsdag. 

Politiet i Bergen har tidligere vært meget frittalende når det gjelder familien Larsens påståtte delaktighet i Dung`s forsvinning. Ansvarlige tjenestemenn har gitt uttrykk for at man føler seg meget sikre på hva slags sak dette er. Dermed blir det spennende å høre hva Salvesen nå vil si fra vitneboksen.

 

One thought on “Skamløst i Bergen

 1. Man bør være forsiktig med å uttale seg i slike tragiske saker som denne.
  Tvilen skal jo som kjent komme mistenkte til gode inntil det motsatte er
  bevist.

  Likevel: det er ikke til å komme forbi det merkelige i at en mann som først
  etterlyser sin savnede kone, godtar hennes forsvinning som frivillig. Man
  skulle tro at en ektemann ville gjøre sitt ytterste for å i det minste oppnå
  kontakt med sin kone, for å få en personlig forklaring på forsvinningen,
  dernest for å oppklare saken i forhold til myndighetene, og ikke minst
  for å en gang for alle renvaske seg selv for mistanke.

  Så kommer altså dette mildt sagt bisarre kravet om godtgjørelse for
  bruk av bilder. Det fins mindre oppsiktsvekkende måter for å sette i
  gang allmenn spekulasjon.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s