Høyt spill om fotball

FREKK VINKLING – DN`s førsteside 11.juli

Vålerenga-manager Martin Andresen sier at han er blitt offer for det verste overtramp i pressen noensinne. Har han glemt at de fleste overtråkk i fotballens verden er selvforskyldte?

Den tidligere landslagskapteinen for Norge ble rasende da Dagens Næringsliv 11. juli trakk hans navn og rykte inn i kampfiksingsskandalen som i sommer har rystet Norges Fotballforbund. 

Artikkelen handlet om spilleren Martin Andresen i en gammel historie om hvordan han vant penger på en kamp der utfallet var gitt på forhånd. Andresen hadde fått tips fra sin landslagskollega Frode Olsen om at laget hans, Sevilla, ville tape en kamp mot Real Oviedo i La Liga. Tapet skulle være en hevnaksjon mot byrival Real Betis, som da ville rykke ned. 

Jeg må innrømme at denne historien vekket meg fra mitt sommersløve medieblikk. Jeg har nemlig lenge hatt inntrykk av at det eksisterer ganske usunne holdninger til spill i deler av miljøet rundt norsk toppfotball. 

Historien om Martin Andresen er gammel, men han forsvarer fortsatt retten til å spille om penger på grunnlag av eksklusiv innsideinformasjon. – Det er som å spille på stalltips. En lovlig del av gambling, mener han. 

Martin Andresen har i år spilt et par fotballkamper for Follo, hvor spillere nå er siktet for kampfiksing. Hans gode venn treneren etterforskes av politiet for å ha gitt interne opplysninger om laget mot betaling fra gamblere. 

Etter Vålerengas knepne seier mot Odd tidligere i sommer lot Martin kampanalyse være kampanalyse og tok i stedet et rasende oppgjør med DN`s journalister da han kom ut i mixed sone på arenaen: 

– Dette er det verste overtrampet jeg noensinne har opplevd fra media, sa Martin til VG Nett.  Ifølge NTB hadde han «lyst til å anmelde saken». Reaksjonen ble muligens fremkalt av DN`s frekke førstesidetittel «Spilte på fikset kamp». 

Vålerenga-manageren slapp til med et kort innlegg i DN, hvor han karakteriserte oppslaget 11. juli som «uakseptabelt». Her skriver han at det verken er uvanlig eller uetisk å tippe med slik kunnskap. 

Spørsmålet er likevel om det er i samsvar med idrettens idealer å spille på kunnskapen om et lag som vil tape en kamp for å ramme sin nærmeste rival. Harmonerer dette med god moral innen toppidrett? Er det forenlig med et forbilledlig lederskap innen idrett å forsvare «lovlig gambling» på en så lettvint måte? 

Det er et merkelig paradoks at norsk idrett lever godt på inntekter fra Norsk Tipping, som nå ser ut til å ha blitt brukt som arena for kampfiksing.  Nettopp derfor er det viktig at idrettens toppfigurer lever på trygg avstand fra gamblingens grenseland – ikke bare lovmessig, men også i en idrettsetisk forstand. Tilfeller av spillegalskap i fotballmiljøet har vist at sunne forbilder er viktige. 

Noen ganger er det slik at motangrepet på media kan føre til et større omdømmetap enn selve omtalen. Jeg mener at Dagens Næringsliv var i sin fulle rett til å publisere historien om Martin Andresens høye spill på oddsen. Den er relevant og gir allmennheten innsyn i tankegangen som ligger bak gambling innen fotballen og hos Martin Andresen spesielt. 

I presseetisk forstand er ikke artikkelen særlig problematisk, selv om førstesidetittelen er litt på kanten. Det er heller ikke grunnlag for å anmelde saken til politiet som en straffbar ærekrenkelse. Ifølge norsk rettspraksis (og den finnes faktisk) er det tillatt å publisere langt mer krenkende og provoserende omtale av trenere enn denne. 

I min tid som redaktør av VG kom jeg i skade for å påføre Martin Andresen større omdømmetap enn dette. Jeg tenker her på presentasjonen av en kåring som Norges mest sexy fotballspiller, ledsaget av et bilde hvor den nakne kroppens edlere deler var beskyttet av kun en fotball. Et bilde som senere ble grovt misbrukt av engelske tabloider da Martin ville prøve seg som spiller i Wimbledon. 

Jeg har også et annet smertefullt oppslag på samvittigheten. Publiseringen av nyheten om Martin Andresens åtte trenere i Vålerenga, grepet som skulle gjøre Enga til Norges svar på Barcelona!? 

Snakk om overtråkk! Jeg hadde ikke satt fem øre på den innsideinformasjonen..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s