Ghostbusters

Spørsmålet er om medlemmene av Pressens Faglige Utvalg (PFU) kommer til å se spøkelser ved høylys dag når utvalget i morgen skal behandle en klage mot TVNorge-programmet «Åndenes Makt». Klagen tar utgangspunkt i at spøkelsene ble identifisert med navn og bilde i programmet.

"GHOSTBUSTER" - Programleder Tom Strømnæss i "Åndenes Makt". Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN

 

Etterlatte familiemedlemmer mener at TVNorge skulle ha innhentet deres samtykke til identifiseringen, og at presentasjonen av spøkelseshistorien ikke levner de avdøde slektningene den respekt som de fortjener. 

TVNorges «ghostbuster» Tom Strømnæss hadde imidlertid full medvirkning fra beboerne på gården, som hadde en fornemmelse av at de avdøde stadig gikk igjen som gjenferder. En av beboerne er tippoldebarn av avdøde. 

Norsk medieverden er full av mer eller mindre fantastiske spøkelseshistorier, og det er slett ikke uvanlig at fortellingene inneholder opplysninger om hvor åndene stammer fra. Det er likevel ganske spesielt at historien havner på PFU`s bord. 

Omtalen av avdøde personer er et klassisk dilemma i presseetikken. Normalt sett vil ikke avdøde personer kunne ta til motmæle mot omtale i det offentlige rom, med mindre de faktisk er spøkelser. Derfor må mediene utvise en stor grad av varsomhet med hensyn til opplysninger og synspunkter som gjelder avdøde personer. Også rettslig sett har avdøde et visst vern mot omdømmeskadelig omtale, men det må i det minste foreligge en injurie. 

I TVNorge-programmet benyttes ikke ord som «spøkelse» og «gjenferd». Det handler i stedet om «fornemmelser» og «uforklarlige fenomener». Programlederen henter inn klarsynte personer som skal finne en forklaring på det uforklarlige. 

I denne saken fremkommer det heller ingen belastende karakteristikker eller påstander om en gårdbruker og hans andre hustru som giftet seg i 1920-årene. 

Klageren mener imidlertid at TVNorge har brutt en rekke av bestemmelsene i Vær Varsom-plakaten. Det gjelder særlig punktene om at pressen skal vise saklighet og omtanke i presentasjonen, og være kritisk i sine valg av kilder. Pressens publiseringsregler inneholder også krav om at man skal vise respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Man skal være varsom med å fremheve personlige og private forhold som er saken uvedkommende. 

«Åndenes Makt» er et svært populært program på TVNorge med bortimot en halv million seere på det meste. Det er produsert over 60 episoder i serien som nå går på syvende året.  Redaksjonen får hvert år flere hundre henvendelser fra mennesker som har hatt møter med uforklarlige fenomener. Ikke så få hører skritt eller stemmer fra personer i hus hvor de bor eller arbeider. Noen mener å ha opplevd fysisk kontakt med skikkelser som de mener er avdøde personer. 

Mange journalister er også fascinert av spøkelseshistorier. I Adresseavisen midt på 70-tallet hadde jeg en kollega som overnattet i Nidarosdomen for å få et glimt av den berømte munken som gikk igjen under de gotiske buegangene. Senere hadde jeg en kollega som fikk ekstremt høye telefonregninger etter å ha hyret inn en svensk prest som skulle jage onde ånder ut av morens hus på en annen kant av landet. Utdrivelsen skulle skje ved at telefonlinjen ble holdt åpen.. 

Spøkelseshistorier har preget spaltene i aviser som Sunnmørsposten, Tønsberg Blad, Sandefjords Blad og Fredrikstad Blad, hvor den såkalte «Værstekællen» herjet spaltene da nedrykksspøkelset kom til byens stolte fotballklubb. Rengjøringspersonale meldte om de merkeligste fenomener i spillernes garderobe. 

Også i samisk kultur er fenomenet svært utbredt.  Mange nordnorske prester benytter seg av en gammel samisk bønnetekst i renselsesprosessen som påkalles av folk som flytter inn i gamle hus. 

Avisen Ságat interesserer seg ofte for overnaturlige fenomener, og har tipset produksjonsselskapet bak «Åndenes Makt», om «Spøk-Else» – et gjenferd som herjer det lokale Vinmonopolet i Lakselv. Avisen brukte nylig hele førstesiden på kvinnen som går gjennom låste dører på Vinmonopolet i Torgsenteret. 

Sekretariatet til Pressens Faglige Utvalg har lagt et lite skjær av mystikk over sin saksbehandling av klagen mot TVNorge. Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, nekter å gi offentligheten innsyn i klagesakens faktiske innhold. I behandlingen av saken skal klageren holdes anonym, og av naturlige grunner blir den derfor ikke gjenstand for LIVE-strømming på nettet. 

Personlig har jeg liten sans for overnaturlige fenomener, og har liten tro på at «Åndenes Makt» kan felles for brudd på god presseskikk i denne saken.

Morgan i morgen

I morgen kan du følge Morgan Andersens oppgjør med store deler av norsk sportspresse direkte på http://www.journalisten.no/. Her overføres PFU-behandlingen av den tidligere fotballsjefens klage mot Aftenposten, VG og Fredrikstad Blad.

Aftenposten er innklaget etter å ha trukket Morgan Andersens navn inn i påståtte skatteundragelser ved kjøpet av den svenske fotballspilleren Abgar Barsom. VG, Fredrikstad Blad og Dagbladet  formidlet påstandene fra Aftenposten videre. Morgan Andersen var pågrepet av politiet og fikk ikke gitt sitt syn til kjenne. Dagbladet har tidligere lagt seg helt flat og beklaget dette som del av en minnelig løsning av saken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s