Avishusenes Oscar-natt

Onsdag er det klart for en stormønstring av fremragende journalistikk når Schibsted Journalism Awards går av stabelen i Oslo Konserthus. Over 200 journalister fra Schibsteds avishus i Norge, Sverige, Estland, Latvia, Litauen, Frankrike og Spania er samlet til et stort medieseminar med fokus på det siste årets store begivenheter: Terrorangrepet 22. juli, den arabiske våren, tabloid-skandalen i Storbritannia, den globale økonomiske krisen og situasjonen i Nord-Korea. 

Samtidig skal Schibsteds mest prestisjetunge journalistpriser deles ut for femte år på rad i tre klasser: Beste historiefortelling, den mest nyskapende metode og beste nyhetsscoop. Vinnerne får 200 000 blanke norske kroner. 

Det er ikke smoking og lange kjoler på rød løper, men mange av journalistene bak de 28 nominerte kandidatene er nok spente på resultatet av den uavhengige og internasjonale juryens vurderinger. Journalister er en lett forfengelig yrkesgruppe, som har en uavkortet appetitt på tilbakemeldinger og anerkjennelse. Det er kanskje ikke så rart når man tenker på at arbeidet deres hver eneste dag stilles ut til allmennhetens vurdering og dom. 

Mange av de nominerte arbeidene fra norske mediehus handler om dekningen av 22. juli-angrepene. Her kjemper både Aftenposten, VG og Bergens Tidende om førstepris i scoop-klassen. Alle de tre norske avisene har spilt en helt sentral og nyhetsledende rolle i dekningen av så vel angrepene som den mer systemkritiske debatten i ettertid, og i dekningen av selve rettssaken. 

Flere observatører har registrert den høye kvalitet og presseetiske standard som har preget norsk presse i dekningen av denne krevende hendelsen. Det har vært relativt få alvorlige klager til Pressens Faglige Utvalg (PFU) og ingen av de tre nevnte avisene er felt for brudd på god presseskikk. 

Før rettssaken var det mange aktører i saken som fryktet kaotiske presse-tilstander, men hittil har PFU mottatt til sammen NULL klager på medienes opptreden eller innhold. Dette til tross for at saken fremtvinger ekstremt kompliserte avveininger i svært høyt publiseringstempo. 

De norske medienes standard vekker også internasjonal oppmerksomhet. For et par uker siden var TV2`s dekning utgangspunkt for diskusjonene i Global Editors Network i Paris under tittelen «Ethichs in The Fast Lane». Kanalens Oslo-baserte nyhetsredaktør, Niklas Lysvåg (som startet sin karriere som redaksjonsassistent i VG), gjorde et sterkt inntrykk på tilhørere fra mange verdenshjørner. 

Til Schibsted Journalism Awards har Aftenposten nominert 22.juli-arbeider i både klassen for historiefortelling (reportasje) og nyhetsscoop. Avisen gjør krav på å ha satt agendaen for debatten om vårt nasjonale sikkerhetssystem gjennom avsløringer av helikopterberedskap, responstid og kommunikasjonssammenbrudd. Aftenposten er også nominert i reportasje-klassen for sin skildring av dramaet i «Skolestua» på Utøya, basert på intervjuer med 30 av de 47 som forsøkte å gjemme seg her. 

VG har nominasjoner fra 22. juli-arbeider i alle de tre klassene, og viser bl.a. til sine ti beste scoop fra dekningen: Rekonstruksjonen av drapene på Utøya med eksklusive bilder av Anders Behring Breivik, innholdet i politiavhørene med massemorderen og publiseringen av den første psykiatrirapporten i sin helhet. VG gjør også krav på å ha avslørt svikten i vår nasjonale beredskap. I reportasje-klassen er VG`s «24 timer som forandret Norge“, en fremstilling av terror-døgnet basert på fortellinger fra 1000 berørte nordmenn. 

Bergens Tidende er en avis som satser sterkt på å støvsuge markedet for pressepriser. I fjor ble avisen kåret til Årets Regionavis i Europa. Tidligere i år fikk avisens journalister SKUP-diplom for bl.a. sin avsløring av Politiets Sikkerhets Tjeneste (PST) og anti terror-prosjektet «Global Shield», som rapporterte Anders Behring Breiviks innkjøp av bombe-materiale. Samme arbeid er nå nominert til Årets beste scoop i Schibsted Journalism Awards. 

Men også de to svenske Schibsted-avisene, Svenska Dagbladet og Aftonbladet, har utmerket seg med sin 22. juli-dekning. Svenska Dagbladet fikk prisen for beste nyhetsdesign av The Society of News Design. Aftonbladets tilknyttede fotograf fikk andrepremie i den prestisjetunge World Press Photo med bilder fra Utøya, som avisen fant for sterke til at de kunne publiseres. En fotograf tilknyttet Stavanger Aftenblad tok Årets Bilde i Norge av statsminister Jens Stoltenbergs møte med Utøya-ofre og pårørende på Sundvollen. 

Vi har sett mye fremragende journalistikk i kjølvannet av 22. juli-angrepen, til tross for de dystre spådommene fra mange involverte. Nå venter også reporterne på juryens dom.

Djevelens advokat

Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, er blant innlederne på medieseminaret i tilknytning til Schibsted Journalism Awards på onsdag. Han stiller opp for å svare på spørsmål fra de over 200 journalistene som kommer til seminaret fra åtte ulike land. «Defending the Evil», er tittelen på Lippestads programsekvens. 

Seminaret innledes av den britiske journalisten Martin Hickman, som er forfatter av boken «Dial M for Murdoch». Boken handler om tabloidavis-skandalen i Storbritannia og forfølgelsen av det britiske parlamentsmedlemmet Tom Watson. 

Al Jazeeras prisbelønte krigsreporter Hoda Abdel-Hamid kommer til seminaret for å fortelle om sine dramatiske opplevelser under den arabiske våren, spesielt i Libya. Hvordan fortelle sannheten om en revolusjon i vår medietid? 

Regissøren av den oppsiktsvekkende dokumentarfilmen «Kimjongilia», Nancy Heikin, kommer for å belyse situasjonen i Nord-Korea. 

Den globale økonomiske krisen står også på seminarets dagsorden. Hvordan får vi vanlige mennesker til å forstå, spør den svenske økonomijournalisten Andreas Cervenka.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s