Nyhetsavisen R.I.P.

PARIS (VG) – Det er fjorten måneder siden jeg gikk av som ansvarlig redaktør i VG og det slår meg at jeg ble den siste redaktøren for en nasjonal nyhetstjeneste på papir. En historisk, eller kanskje skal vi si forhistorisk person med andre ord. 

Under en internasjonal redaktørsamling i Paris før helgen (Global Editors Network) ble det lest høyt fra en nekrolog over den tradisjonelle nyhetsartikkelen. 

Like etterpå ble det lest høyt fra en fødselsannonse: Nå er det LIVE Blogg-trenden som gjelder i medieverdenen. 

Assisterende nyhetsredaktør Jim Roberts i The New York Times innledet på konferansen med å vise en gravstein over den tradisjonelle nyhetsreportasjen – Rest In Peace. Den 600 ord korte nyhetsartikkelen i trykte aviser er avgått ved døden. 

Digital-redaktør Peter Bale i CNN International la til at dette slett ikke var så galt: 

– Noen historier fortjener å dø. Heretter slipper vi i hvert fall å lese det tradisjonelle intervjuet med drosjesjåføren på vei til hotellet, sa han. 

Mediene står midt oppe i tidenes største forandring. Nyhetsavisene slutter gradvis å formidle nyheter i kortform på papir. Artikler fremstår mer og mer som et forklarende element etter at nyheten allerede er formidlet. Løssalgsavisene, som tidligere levde av å rope ut nyheter på sine førstesider, endrer sin funksjon. For VG og Dagbladet blir det mer test av taco-saus og diabetes. 

Nyhetsformidlingen tar nye veier, i mange tilfelle gjennom sosiale medier. Det er utvilsomt en stor nyhet når Lady Gaga må avlyse en stor konsert i Indonesia. Nyheten legger artisten selv ut til millioner av følgesvenner på Twitter. 

Mer og mer får vi ta del i nyhetene mens de skjer. Opplysningene formidles til oss direkte gjennom et sett av ulike kanaler – i realtid, som det heter. 

Mens jeg lytter til gravtalene over den tradisjonelle nyhetsreportasjen, skjønner jeg at det skjer store ting i Oslo. Justin Bieber har skapt totalkaos i den norske hovedstaden. Et klikk unna er VG Netts førsteside. Kaoset fyller det meste av siden i åtte-ti ulike elementer. I tekst, interaktivitet, levende bilder, LIVE-dekning. Det er ganske imponerende og desto mindre igjen for papiravisen til i morgen. I Norge er vi kommet svært langt i den digitale forandringsprosessen når det gjelder nyhetsformidling, sammenlignet med andre land. 

Den siste store forandringen begynte med dekningen av jordskjelv/tsunami-katastrofen i Japan i mars i fjor. Flodbølgen skyllet inn over de tradisjonelle nyhetsmediene i en videre forstand. Dekningen ble et gjennombrudd for såkalt LIVE-streaming. 

Terrorangrepet mot Norge 22. juli i fjor ble en annen milepæl for direkte nyhetsformidling. Og VG Netts dekning av rettssaken mot Anders Behring Breivik med fem LIVE-kanaler i samme skjermbilde var et enestående eksempel på hvor effektiv journalistikken kan bli. Under sommerens leker i London kommer BBC til å sette olympisk rekord i LIVE-streaming. 

– Det var lettere å følge dekningen av FN`s Sikkerhetsråds behandling av situasjonen i Syria på Twitter, enn på min egen nettavis, sukker Jim Roberts i The New York Times. 

Han forsikrer likevel at journalister ikke trenger å bekymre seg over at storytelling vil gå av moten. Historieformidling kommer til å bli viktigere og dypere. 

– Det var ingen journalister til stede da Gaddafi ble pågrepet og henrettet i Libya. Likevel kom nyheten og bildene rakst ut gjennom sosiale medier, påpeker Roberts. Utfordringen vil ligge i å få opplysningene verifisert og satt sammen på en måte som gjør opplevelsen av nyheter rikere. 

Ekspertene spår at i løpet av 2015 vil 70 prosent av alle internettbrukere være engasjert i ulike sosiale nettverk. Innholdet herfra må integreres i mediene – og omvendt. Deling av data og visualisering blir langt viktigere. En hver nyhetsredaksjon bør ha en programmerer for hver femte journalist. Kanskje må fremtidens journalister også beherske digitalt kodespråk 

Det slipper jeg muligens å lære. Skjønt hvem vet..

Olympisk gjennombrudd

24 LIVE KANALER - BBC Sports satser stort på kommende OL i London.

PARIS (VG) – Under Sommer-OL i London kommer publikum for første gang til å få total kontroll over mediedekningen. Du kan selv velge hvilken idrett du vil følge, når som helst og hvor som helst. 

BBC slår virkelig på stortromma når man planlegger å formidle 24 LIVE-strømmer i HD-kvalitet samtidig. Til sammen dreier det seg om 2500 timer direkte dekning. 

– Mens du ser 5000 meteren på friidrettsbanen, kan du selv velge å spole tilbake til trestegøvelsen, forteller Phil Fearnley i BBC Olympic Games. 

bbc.co.uk/sports vil inntil 54 LIVE-hendelser foregå samtidig. BBC har i tillegg utviklet delingsfunksjoner og ulike verktøy for bruk av sosiale medier. Alle valgmuligheter skal være bare et tastetrykk unna brukeren.

One thought on “Nyhetsavisen R.I.P.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s