Tornerose sover søtt

STJERNEN: Steven Van Zandt spiller hovedrollen i "Lilyhammer", Foto: NRK/Rubicon

Et teppe av resignasjon har lagt seg over Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter all tekstreklame som brukere av norske medier hver dag blir utsatt for. Utvalget leer knapt på øyelokket over helt tydelige brudd på reglene i Tekstreklameplakaten.

 Norge har de siste 14 årene hatt Europas strengeste forsvar mot tekstreklame i mediene – på papiret. Tekstreklameplakaten er et tillegg til Vær Varsom-plakaten, og klager behandles i PFU på samme måte som brudd på presseetikken. Reglene skal sørge for at det opprettholdes et klart skille mellom uavhengig, kritisk journalistikk og reklamebudskap i mediene.

 Men PFU setter nesten aldri fingeren på overtramp i regelverket. Det er svært få som klager, selv om reklamen får et stadig sterkere grep om medienes innhold. Siden tusenårsskiftet har PFU avgitt fellende uttalelse i bare 15 klagesaker med henvisning til Tekstreklameplakaten. I fjor skjedde det ikke.

 Jeg har ikke noe imot reklame. Det er mye god og interessevekkende reklame. Dessuten er annonser en viktig finansieringskilde for kritisk og undersøkende journalistikk. Men jeg vil vite hva som er hva. På samme måte som når jeg daglig skiller reklame fra morgenaviser og brev i min postkasse.

 Trykket fra reklamen er økende. I aviser og nettaviser som stadig tillater mer utydelige annonseformater. Fra Google og Facebook. I kommersiell og lisensfinansiert radio. TV-kvelden er full av tilslørt og utilslørt reklame.

 Mens medienes redaksjoner bemannes ned for å kutte kostnader, vokser antallet medarbeidere i PR- og informasjonsbransjen. I radio deles det ut produkter fra musikk-, spill- og videobransjen dagen lang. Ukepressemedarbeidere bærer seg skakke hjem med goodybags, TV-kvelden er stinn av produktplasseringer.

 – Ah, it`s a Breitling!, lød replikken I TV -serien om den nye Sherlock Holmes her forleden – ledsaget av et nærbilde av.. Ja, nettopp!

 NRK`s «Lilyhammer» holdt på å bli tatt av plakaten etter mistanke om produktplassering. Men har vi fått vite hva mistanken gikk ut på? Nei. Vi har heller ikke fått vite hvilke sekvenser som måtte klippes bort.

Sist torsdag hadde PFU en utmerket anledning til å statuere et eksempel da utvalget skulle behandle en klage mot tekstreklame i Adresseavisen. Avisens bilmedarbeider hadde satt sin egen signatur under innholdet i en pressemelding fra en bilimportør om en ny bilmodell. Rett nok var det innført et par henvisningsfraser til fabrikk og bildesigner, men det ble ikke oppgitt noen kilde for innholdet.

 Tekstreklameplakaten er krystallklar: «Dersom redaksjonen publiserer tekst, bilder, grafikk, lyd- eller videoopptak som er hentet fra PR-materiell, skal det gjøres oppmerksom på dette».

 Men PFU kviet seg for å avgi en uttalelse om brudd på god presseskikk, slik innstillingen var fra sekretariatet. Det var tydelig at enkelte av redaktørene kjente seg igjen i hverdagen, for å si det slik.

 – Slikt finner man mye av på bilsider og i bilblader. Man finner mange lett bearbeidede pressemeldinger i mange medier, sa redaktør Kirsti Nielsen i Rana Blad. Utvalgets leder, Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd, syntes også reaksjonen ville være for streng.

Utvalget falt ned på sin mildeste dom: «Kritikk», som altså ikke er en uttalelse om brudd på god presseskikk.

 Det er trist at PFU ikke evner å forholde seg til slike klager på prinsipielt grunnlag. Omfanget av tekstreklamen er nå blitt så vanlig at nesten ingen reagerer. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sa det rett ut i PFU`s møte:

 – Jeg merker at vi sløves i disse sakene. Vi har hatt bare to saker de siste par år. Vi må ikke sløves i disse sakene. Vi lever jo av troverdighet!

 Så sant. Så sant.

Men Tornerose sover søtt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s